Manşet

Caretta carettalar için 12 yıllık nöbet: Yavrulama alanlarında insanlar büyük tahribata neden oluyor

0
Fotoğraf: Süleyman Elçin, AA

Ekolojik Araştırmalar Derneği (EKAD) Başkanı Ali Fuat Canbolat başkanlığında hazırlanan Deniz Kaplumbağaları İzleme ve Koruma projesi kapsamında 10 yıl Belek‘te gönüllü çalıştıktan sonra iki yıldır da Manavgat’ın Kızılot sahilinde kamp kuran Fatih Polat‘ın mesaisi mayıs aylarında başlıyor.

Sorumlusu olduğu ekip ile Mayıs’ın 15’inden Ekim’in sonuna kadar her sabah 04.00’da uyanan Polat; mayıs, haziran ve temmuz aylarında ergin kaplumbağaların izleriyle yuvaların yerlerini tespit ediyor.

Antalya’da caretta carettaların koruma alanına 500’ü aşkın kaçak yapı yapıldı

Fatih Polat – Fotoğraf: Süleyman Elçin, AA

26 kilometrelik sahilde yavru kaplumbağa kontrolü

AA’dan Süleyman Elçin’in aktardığına göre; 26 kilometrelik sahilde iz takibi gerçekleştiren Polat, yuvaların üzerine bilgiler yazılı çubuk yerleştiriyor ve GPRS ile işaretleme yapıyor.

Etrafını tahta çubuklar ve uyarıcı levhalarla çevirdiği yuvaları koruma altına aldıktan sonra kamp merkezine dönerek elde ettiği bilgileri veri tabanına giren Polat, temmuzun sonunda başlayan yumurtadan çıkış döneminde de yavruların denize ulaşıp ulaşmadıklarını kontrol ediyor ve yuvalarında sıkışan kaplumbağaları kurtarıyor.

Caretta carettaların yuvalama alanına yapılan Hunutlu termik santraline itiraz: Kaplumbağa kömür sevmez

Fotoğraf: Süleyman Elçin – Anadolu Ajansı

Yuvadaki yumurtaları tek tek sayan, yumurta ile yavruların istatistiklerini tutan Polat, nesli tükenme tehlikesi altındaki bir canlının popülasyonunun artmasına yardımcı olarak yeniden dinlenmeye geçiyor.

EKAD Kızılot Bölgesi Proje Sorumlusu Fatih Polat, Kültür ve Turizm Bakanlığının desteği ve Derneğe tahsis ettiği alanda kamp kurarak yıllar sonra Kızılot Yuvalama Alanı‘nda çalıştıklarını söylüyor.

Geçen yıl 2 bin 150 yuvayı kayıt altına alarak korunmasını sağladıklarını anlatan Polat, bu yıl da şu ana kadar 528 yuva kayıtlarının bulunduğunu dile getiriyor.

Kendisine, eski Antalya Valisi Münir Karaloğlu tarafından “Caretta ebesi” lakabının konulduğunu söyleyen Polat, EKAD’daki diğer gönüllülerle Belek ve Kızılot’ta her yıl ortalama 2 bin 500’e yakın yuva tespit ettiklerini belirtiyor.

Fotoğraf: Süleyman Elçin, AA

12 yılda 30 bin yuva

Rakam 12 yılda 30 bin yuvaya denk geliyor. Polat, “Çalışma sürem boyunca ortalama 1 milyon 500 bine yakın yavruyu denizle buluşturduk. Bu yavruların çok çok az bir kısmı maalesef hayatlarını sürdürebiliyor. Bu nedenle onları korumaya devam ediyoruz. Kaplumbağalara gönül verdim ve bu şekilde de devam edecek. Yüksek lisans tez konum da deniz kaplumbağaları üzerine. Doktora konum da aynı şekilde olacak. Amacım caretta carettaların korunmasına ömrüm yettiği kadar destek olabilmek” diyor.

Hâlâ ilk günkü gibi yavruların denize buluştuğu anlarda duygulandığını anlatan Polat, şunları söylüyor:

“Ekip arkadaşlarımızla aylarca büyük bir emek veriyoruz. Bu emeğin meyvesinin denizle buluşması bizi mutlu ediyor.”

Caretta carettalar da insan tehdidi altında: Peki neler yapılmalı?

Yavrulama alanlarında insanların büyük tahribata neden olduğuna dikkat çeken Polat, insanlardan artık bu yuvalama kumsallarında duyarlı olmalarını beklediğini söylüyor ve ekliyor:

“İnsanlar arazi araçlarıyla, traktörleriyle yuvaların üzerinden geçiyor ve yumurtalar kırılıyor ya da yavrular içerisinde sıkışabiliyor. Piknik için sahile gelen insanlar yuva etrafına koruma için diktiğimiz çubukları mangal yakmak için alıyor. Sahillerden bahçe dekoru için kepçe ile kum alındığına da zaman zaman şahit olduk. Yuvayı da alıp götürebiliyorlar. Gece deniz kaplumbağaları yuva yapmaya çıktığında telefon ışıklarıyla üzerlerine gidilmemesi gerekiyor. Hemen onlara güvenilir ortam oluşturulması gerekiyor.”

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.