Cancun’da Dünya Bankası’na öfke büyüyor

Cancun, 8 Aralık 2010 - Cancun'da devam eden iklim değişikliği müzakerelerinde uzun vadeli finansman konusundaki görüşmeler devam ederken, endüstrileşmiş ülkelerin oluşturulacak iklim fonunun kontrolünü Dünya Bankası'na bırakmak için yaptıkları baskının gelişmekte olan ülkeler ve aktivistler arasında yarattığı tepki büyüyor.

Cancun, 8 Aralık 2010 – Cancun’da devam eden iklim değişikliği müzakerelerinde uzun vadeli finansman konusundaki görüşmeler devam ederken, endüstrileşmiş ülkelerin oluşturulacak iklim fonunun kontrolünü Dünya Bankası’na bırakmak için yaptıkları baskının gelişmekte olan ülkeler ve aktivistler arasında yarattığı tepki büyüyor.

Geçen hafta sonu finansman konusunda yeni bir metin gündeme gelmiş, ancak BM zemini dışında AB ve ABD’nin yönlendirmesiyle hazırlanan metinde iklim değişikliğinin çözümüne yardımcı olması beklenen, ağrılıklı olarak da gelişmekte olan ülkelerin küresel ısınmanın etkilerine adaptasyon çalışmaları için kullanacakları paranın toplanacağı iklim fonunun Dünya Bankası tarafından yönetileceği belirtilmişti. Dünya Bankası’nın rolünü arttırmak için özellikle İngiltere baskı yapıyor.

Öte yandan parayı kullanması gereken gelişmekte olan ülkeler hiçbir şekilde güvenmedikleri Dünya Bankası’nın rolüne sert bir şekilde tepki gösteriyor ve fonun doğrudan doğruya BM tarafından oluşturulacak BM İklim Fonu tarafından yönetilmesini istiyorlar. Dünya Bankası özellikle fosil yakıt yatırımlarına geniş kaynak ayırması ve şeffaf bir yönetime sahip olmaması nedeniyle eleştiriliyor.

Önceki gün iklim finansmanının nasıl yönetilmesi gerektiği konusunda bir açıklama yayınlayan 200’i aşkın sivil toplum örgütü de bugün yeni bir kampanya başlatarak gelişmiş ülkelerin Dünya Bankası dayatmasına karşı direnme kararı aldı. Kampanyayı başlatam örgütlerden Jubilee Debt Campaign’in sözcüsü Nick Dearden, zengin ülkelerin baskısının bütün iklim müzakerelerini rayından çıkaracağını söyledi. Kampanyayı yürüten örgütler tepkilerini konferans merkezinde  göstermelerine izin verilmemesi nedeniyle Birlişmiş Milletler’i de protesto ettiler.

(Yeşil Gazete)

Ümit Şahin
Ümit Şahinhttp://umitsahin.blogspot.com/
Yeşil Gazete’de iklim değişikliği başta olmak üzere ekoloji ve yeşil politika alanlarında yazar ve editör. Halen Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi’nde uzman ve iklim değişikliği çalışmaları koordinatörü olarak çalışan Ümit Şahin 1991’de Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ni bitirdi. Halk Sağlığı doktorası yaptı, Çevre Sağlığı alanında yoğunlaştı. Çevre İçin Hekimler Derneği, Üç Ekoloji dergisi ve Yeşiller Partisi’nin kurucularındandır. Bir dönem Yeşiller Partisi Eşsözcülüğü yaptı, yeşil politika ve ekoloji üzerine seminerler düzenledi. Halen Açık Radyo’da Ömer Madra ile birlikte Açık Yeşil’i hazırlayıp sunuyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR