İklim KriziManşet

Cancun başarısız olursa; iklim müzakerelerini “anlamsızlaştırır”

0
AB Komisyonu İklim Değişikliği Politikaları Yöneticisi Artur Runge-Metzger

Meksika’da yıl sonunda yapılacak olan iklim değişiklikleri müzakerelerini gösteren Avrupa Komisyonu İklim Değişikliği Politikaları Başkanı Artur Runge-Metzger; ülkeler aralarındaki antlaşmazlıkları ciddi bir biçimde azaltmazlarsa uluslararası iklim müzakerelerinin gereksiz ve anlamsız olacağı konusunda delegeleri uyardı. Çin’in Tianjin kentinde Birleşmiş Milletler tarafından yürütülen iklim değişikliği toplantılarının açılışında konuşan Runge-Metzger şunları söyledi:

Eğer Meksika’nın Cancun şehrinde yapılacak olan Taraflar Konferansı’nda iklim değişikliği ile mücadele konusunda mücadeleyi ileriye götürecek bir somut adım üretilemezse;  bu toplantılar dünya tarafından anlamsız ve gereksiz olarak görülecektir. Bu güzel yerlerde buluşuyoruz, binlerce km yol yaparak geliyoruz buralara; eğer bu süreç etkili değilse, insanlar; “eğer siz anlaşamıyorsanız; niye sizi desteklemekle uğraşmalıyız?” diye soracaklardır.

AB Komisyonu İklim Değişikliği Politikaları Yöneticisi Artur Runge-Metzger

Runge-Metzger’in bu yorumu; sahil şehri Tiajin’de birçok üst düzey müzakereciler tarafından da dile getiriliyor. Çin’in Tiajin kenti şu anda 3.100 resmi iklim değişikliği müzakerecisinin, yöneticilerin, gazetecilerin ve sivil toplum temsilcileri ile iklim değişikliği aktivistlerinin geçen sene Kopenhag İklim Değişikliği Müzakerelerinde kaybettikleri itibar ve güveni tekrar kazanmaya çalıştığı iklim değişikliği toplantılarına ev sahipliği yapıyor.

Nitekim, BM İklim Yöneticisi Christiana Figueres de açılış konuşmasında; ortak bir zemin bulma arayışlarının hızlandırılması gerektiğine dikkat çekti. Cancun’da bir ilerleme kaydetmek ve iklim değişikliğinin önleyecek küresel anlaşmayı yapmak için hükümetlere seslenen Figueres “Hükümentler olarak; ya yerinizde durmaya devam edersiniz ya da adım atarsınız. Şimdi bu seçimi yapmanın tam zamanıdır” diyerek durumun aciliyetini vurguladı.

Tianjin çalışma toplantıları bu görüşler ışığında, iklim değişikliği ile mücadelede harekete geçmenin önemine dikkat çekilen bir ortamda başladı. Tüm dünya; Meksika’da 16. Düzenlenecek olan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Taraflar Konferansı öncesinde düzenlenilen son çalışma grupları toplantısı olan Tianjin toplantılarını ve tabiî ki Kasım’ın son günlerinde başlayacak olan Cancun toplantısının sonuçlarını dört gözle bekliyor.

(Yeşil Gazete)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.