Çanakkale‘nin içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayan 54 milyon 115 bin metreküp kapasiteli Atikhisar Barajı‘nda kurak geçen mevsimin ardından sadece 12 milyon metreküp su kaldı.
Bunun üzerine harekete geçen Çanakkale Belediyesi suyun kullanımına ilişkin yasak ve kısıtlama kararları aldı. Şehir şebeke suyu kullanılarak hortumla araç, halı ve kilim yıkanmasını yasaklandı.
‘Atıksu bedeli alınacak’
Sanayi tesislerinde su kullanımına ilişkin kısıtlamalar getirildi ve bahçe sulamalarının da mümkünse kuyu suyu veya damlama sistemi ile yapılması kararı alındı.
Oto yıkama, halı yıkama hamam, WC gibi su tüketimi yüksek olan iş yerlerine ön ödemeli elektronik sayaç takılması zorunluluğu getirilirken, yeraltı suyu kullanan işyerlerine de mekanik sayaç taktırılarak kullanılan suyun tespitinin yapılıp atıksu bedeli alınması kararlaştırıldı.
Bayramiç Barajı da kurudu
DHA’nın aktardığına göre çok sayıda su varlığına sahip olduğu için mitolojide adı ‘Bin Pınarlı İda’ olarak geçen Kazdağları’nın dibindeki 96 milyon 500 bin metreküp su kapasitesine sahip Bayramiç Barajı‘nda, yaklaşık 12 milyon metreküp su kaldığı belirtildi.
Su tasarrufuna yönelik Belediye Encümeni tarafından oybirliğiyle alınan radikal kararlar Çanakkale Belediye Su İşleri Müdürlüğü, tarafından yapılan uyarıdan sonra geldi.
‘Küresel ısınma sebebiyle’
Müdürlük, tüm dünyada ve ülkemizde de yaşanan küresel ısınmanın etkisiyle su kaynaklarının azaldığını, yaşanmaya başlanan sıkıntılar göz önünde bulundurularak önlem alınması gerektiğini belirtti.
Alınan kararlara uyulup uyulmadığı belediye zabıta müdürlüğü ekiplerince bilerlenecek ve kararlara uymayanlar hakkında 5326 sayılı kabahatler kanununca cezai işlem uygulanacak.