Çanakkale’de kuraklık: Baraj boşaldı, su kullanım yasakları geldi

Şehir şebeke suyu kullanılarak hortumla araç, halı ve kilim yıkanmasını yasaklandı. Sanayi tesislerinde su kullanımına ilişkin kısıtlamalar getirildi ve bahçe sulamalarının da mümkünse kuyu suyu veya damlama sistemi ile yapılması kararı alındı. 

Çanakkale‘nin içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayan 54 milyon 115 bin metreküp kapasiteli Atikhisar Barajı‘nda kurak geçen mevsimin ardından sadece 12 milyon metreküp su kaldı.

Bunun üzerine harekete geçen Çanakkale Belediyesi suyun kullanımına ilişkin yasak ve kısıtlama kararları aldı. Şehir şebeke suyu kullanılarak hortumla araç, halı ve kilim yıkanmasını yasaklandı.

‘Atıksu bedeli alınacak’

Sanayi tesislerinde su kullanımına ilişkin kısıtlamalar getirildi ve bahçe sulamalarının da mümkünse kuyu suyu veya damlama sistemi ile yapılması kararı alındı.

Oto yıkama, halı yıkama hamam, WC gibi su tüketimi yüksek olan iş yerlerine ön ödemeli elektronik sayaç takılması zorunluluğu getirilirken, yeraltı suyu kullanan işyerlerine de mekanik sayaç taktırılarak kullanılan suyun tespitinin yapılıp atıksu bedeli alınması kararlaştırıldı.

Bayramiç Barajı da kurudu

DHA’nın aktardığına göre çok sayıda su varlığına sahip olduğu için mitolojide adı ‘Bin Pınarlı İda’ olarak geçen Kazdağları’nın dibindeki 96 milyon 500 bin metreküp su kapasitesine sahip Bayramiç Barajı‘nda, yaklaşık 12 milyon metreküp su kaldığı belirtildi.

Su tasarrufuna yönelik Belediye Encümeni tarafından oybirliğiyle alınan radikal kararlar Çanakkale Belediye Su İşleri Müdürlüğü, tarafından yapılan uyarıdan sonra geldi.

‘Küresel ısınma sebebiyle’

Müdürlük, tüm dünyada ve ülkemizde de yaşanan küresel ısınmanın etkisiyle su kaynaklarının azaldığını, yaşanmaya başlanan sıkıntılar göz önünde bulundurularak önlem alınması gerektiğini belirtti.

Alınan kararlara uyulup uyulmadığı belediye zabıta müdürlüğü ekiplerince bilerlenecek ve kararlara uymayanlar hakkında 5326 sayılı kabahatler kanununca cezai işlem uygulanacak.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Şirketlerin toplumsal sorumluluğu

Türk şirketleri kurumsal sosyal sorumluluk ve sürdürülebilirlik uygulamalarında batılı benzerleri kadar başarılı değil. Ancak bu sadece şirketlerden kaynaklanmıyor, 'öngörülemezlik ortamı' ve toplumsal baskının eksikliği de bunda etkili. 

‘Qou vadis-2’: Ülke nüfusu

Geleceği ile ilgili derin kaygılar duymakta olan nüfus kesimlerinin, Türkiye’nin her yerinde giderek artmakta olduğu bir ortamdayız. Ne kent nüfusu kentte kalabilecek uzun erimli bir gelecek görüyor, ne de kır nüfusu kırda kalabilecek bir durum algılıyor.

[Bir şarkının hikayesi] San Francisco/ Scott McKenzie

Scott McKenzie’nin Hippi kültürünü konu alan 'San Francisco (Saçınıza Çiçek Taktığınızdan Emin Olun)' şarkısı, Beatles’ın 'All You Need is Love'ı ile beraber, 'Summer of Love'ın belirleyici şarkılarından biri olarak kabul edilir.

Yandı Çukurova yandı

Türkiye’de tarımın geldiği yer içler acısı. Ülkenin dört bir yanındaki çiftçiler isyan halinde. Diğer taraftan en fazla artış gıda fiyatlarında. Dikkate alınması gereken ciddi bir dengesizlik var.

[Çocuklar için Yeşil Kitaplar] Bir güvercini sevmekle başlayacak her şey

Maalesef sorun yarattığı var sayılanlara karşı empati yoksunu, sadece kendi refahını gözeten adaletsiz çözümler üretmek yalnızca 'Güvercin Kakası' kitabındaki kasaba halkına mahsus değil. Katliam Yasası'nı unutmadınız değil mi?

EN ÇOK OKUNANLAR