Çanakkale’de kömüre geçit yok!

Çanakkale ve Yeniceliler, Yenice Çırpılar Termik Santrali projesinin iptali için harekete geçti. Yenice’de termik santral projesini gerçekleştirmemek için çalışmalar yapan ve Çanakkale Tarım Platformu altında bir araya gelen sivil toplum temsilcilerinin yanı sıra, Kayatepe eski muhtarı Hüseyin Soylu da, bölge halkı ile birlikte gerekli itirazlarını yetkili merciilere sundu.

64

Yenice Çırpılar Termik Santrali Projesi bakanlıklara sunulan resmi belgelere göre; yılda 2,6 milyon kömür tüketecek olan (Zonguldak’ın 10 yılda evlerde kullandığı kömürü bir yılda kullanacak olan) santralin toplam kurulu gücü 200 MW bir santral olacak. Proje kapsamında 90 adet futbol sahası büyüklüğünde bir alan 465 bin ton külün depolanması için kullanılacak.

Bu kapsamda Agonya Ovasındaki yetmiş beş köy muhtarının 65’inin imzaladığı itiraz dilekçeleri Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kültür Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Orman ve Su işleri Bakanlığı ile Çanakkale Valiliği ve Yenice Kaymakamlığı’na sunuldu.

Proje’nin, Türkiye’nin en önemli ve en değerli orman varlıklarından olan Kazdağları’na önemli çevresel zararlar vereceği, bölgede yetişen Avrupa ve Amerika’ya ihraç edilerek hem yerel hem de ulusal ekonomiye önemli katkı sağlayan tarımsal üretimi sekteye uğratacağı belirtilen dilekçede önemli bir vurgu da bölgedeki yatırım planları konusundaki çelişkiler oldu. Dilekçede, proje için belirlenen alanın, bölgede daha önce önemli kamu kaynakları harcanarak yapılan tarımsal sulama göletlerine kuş uçuşu en yakın üç, en uzak onbeş km uzaklıkta olduğu ifade edilerek, projenin, göletlerin kirlenmesine ve yapılan yatırımların ölmesine sebep olacağı anlatıldı.

Proje’nin İDK Toplantısı Ertelendi

Yenice’de yapılacak Çırpılar Termik Santrali’nin 3 Şubat 2016’da Ankara’da yapılması planlanan İDK toplantısı ise Bakanlık tarafından resmi bir gerekçe gösterilmeden ileri bir tarihe ertelendi.

65Konu hakkında yorum yapan İDA Dayanışma Derneği ve  Çanakkale Tarım Platformu’ndan İlhan Pirinççiler, “Çanakkaleliler olarak başta Yenice Çırpılar olmak üzere bölgede planlanan termik santrallerden büyük bir endişe duyuyoruz. Bölgede projelerin iptal olması ve Çanakkale’nin başındaki kömür belasından kurtulması için önemli çalışmalar yürütüyoruz. 65 muhtarın imzası ve yörede birlikte yürüttüğümüz çalışmaların proje sahibi şirket ve siyasiler tarafından ciddiye alınıp İDK toplantısının ertelendiğini düşünüyoruz. Ancak, toplantının tarihini değiştirmek itirazlarımızı ortadan kaldırmayacak, Çanakkale’de kömüre yer yok.” dedi.

Dünya Kömür’den Vazgeçiyor

Kömür yatırımlarının artık tüm dünya tarafından başta iklim değişikliği ve sağlık etkileri yüzünden artık istenmeyen yatırımlar olduğunu ve sadece 2015 yılında ABD’de iflas eden 49 kömür şirketi olduğunu da hatırlatan İlhan Pirinççiler “Paris’teki iklim zirvesinin de gösterdiği gibi kömür santrallerinin refah ile kalkınma ile her hangi bir ilgisi yok. Aksine kirli gazlar yüzünden bir yandan iklim değişikliğine sebep olurken diğer bir yandan ise bizleri hasta eden, kanser eden bu projeler bir bir iptal ediliyor. Türkiye’nin de bu gerçekliği anlaması ve başta Yenice Çırpılar Termik Santrali olmak üzere tüm planlanan termik santral projelerini iptal etmesi gerekiyor. “ diye ekledi.

 

(Yeşil Gazete)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Göç sonrası ‘yeniden çiçeklenenler’ İstanbul’da buluşuyor

Galata Postane'de düzenlenecek 'Rebloom: İstanbul'da Göç Sonrası Mekanlar ve Sanatsal karşılaşmalar' festivali, 5-7 Aralık tarihlerinde izleyicilerle buluşacak.

Gözaltına alınan gazetecilerden ikisi tutuklandı, 10 haberci ‘adli kontrol’ şartıyla serbest

Eskişehir merkezli operasyonlarda gözaltına alınan gazetecilerden Bilge Aksu ve Mehmet Uçar tutuklandı. Gözaltına alınan diğer haberciler adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Botsvana’da ölen 350 filin iklim kaynaklı su zehirlenmesine maruz kaldığı düşünülüyor

Uydu veri analizleri, 2020'deki kitlesel ölümlerin ardında yosun patlamalarının olabileceğini gösteriyor.

‘Yurttaş İnisiyatifi’, ekokırımın suç sayılması için açılan davaya destek bekliyor

Ekokırımın suç olarak yasalaşması için Ankara 4. İdare Mahkemesi'nde yurttaşların açtığı davanın duruşması 5 Aralık'ta, saat 11.00'da görülecek.

İspanya’dan aşırı hava olaylarına karşı işçilere dört günlük ‘iklim izni’

Yeni yasaya göre, olası bir iklim veya meteorolojik tehdit durumunda insanlardan evde kalmaları istenirse, işçiler dört gün ücretli izin alabilecek.

EN ÇOK OKUNANLAR