Türkiye

Çanakkale’de çokkültürlülük paneline ırkçı saldırı

0

İnsan Hakları Derneği Çanakkale Şubesi tarafından İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilişinin 62. yıl dönümü dolayısıyla Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Tiyatro Salonunda düzenlenen “Çok kültürlülük perspektifinde barışın dilini kurmak” paneline, Diyarbakır’ın Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, insan hakları savunucusu Kostas Argaliotis, Batı Trakya eski milletvekili Mustafa Mustafa ve Taraf gazetesi yazarı Roni Margulies konuşmacı olarak katıldı.

Gençlik Muhalefeti-Öğrenci Kollektifleri üyesi grubun eylemi

Çanakkale eski milletvekili ve belediye başkanı İsmail Özay’ın moderatörlüğünde düzenlenen panelde konuşma sırası Roni Marguiles’e geldiği sırada, bir grup tepki gösterdi. Gençlik Muhalefeti-Öğrenci Kollektifleri üyesi oldukları bildirilen kişiler, “Burada barıştan söz edemezsiniz. Demokrasi maskesi altında, her fırsatta savunuculuğunu yaptığınız AKP’nin demokrasi anlayışını biz gayet iyi biliyoruz. Geçen hafta, İstanbul’da arkadaşlarımızın yediği dayaktır. Arkadaşlarımızın kafasına inen coptur” diyerek Roni Marguiles’e yumurta ve boyalı torbalar attı. Salonda bulunanlardan bazıları da saldırı sırasında “1, 2, 3 daha fazla yumurta” yazılı pankart açtı. Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirtaş da yumurta ve boyalı saldırıya hedef oldu.

İsmail Özay’ın yanı sıra Abdullah Demirbaş da Kürtçe konuşarak protestocu grubu yatıştırmaya çalışırken, protestocu grubun salondan çıkarılmasıyla panele devam edildi.

Protesto gösterisinde bulunanlar yaptıkları açıklamada ”Marguiles’in Türkiye devrimci değerlerine yapmış olduğu saldırılardan dolayı bugün bir insan hakları savunucusu olarak karşımıza çıkmasını protesto etmek istedik ve linç girişimiyle karşılaştık” denildi.

Daha önce de benzer saldırılarla karşılaşan Margulies İstanbul’da ailesiyle yemek yerken bir ÖDP üyesi tarafından üzerine boya dökülmüştü. Roni Margulies, İzmir’de Yetmez ama Evet paneli sırasında da diğer konuşmacılarla birlikte yine benzer bir saldırıya uğramıştı.

DSİP’ten açıklama

Saldırı sonrasında yazar Roni Margulies’in üyesi olduğu Devrimci Sosyalist İşçi Partisi bir açıklama yaptı. Özden Dönmez tarafından yapılan açıklamada “Azınlıklara, çok dilliliğe, çok kültürlülüğe kimlerin düşman olduğunu çok iyi biliyoruz. Bu türden yumurtalı ilk saldırı Ermeni Konferansı’na karşı gerçekleştirilmişti. Şimdi de çok dillilik için yapılan, konuşmacıları Rum, Kürt, Yahudi ve Batı Trakyalı Türk olan ve İHD tarafından düzenlenen bir toplantıya saldırılmıştır. Hiçbir saldırı demokrasi, özgürlük ve halkların kardeşliği mücadelesini engelleyemeyecektir.” denildi.

(ANF, İnternet Haber, Marksist.org, Yeşil Gazete)

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.