Kültür-SanatManşet

Roni Margulies hayatını kaybetti

0

Devrimci Sosyalist İşçi Partisi (DSİP) üyesi yazar, şair, gazeteci ve tercüman Roni Margulies 68 yaşında hayatını kaybetti.

Kanser tedavisi gören Margulies’in yaşamını yitirdiğini, yazarlık yaptığı Serbestiyet duyurdu.

Roni Margulies’in cenaze töreni cuma günü saat 13:00 te Kilyos Musevi mezarlığında yapılacak. DSİP de Cumartesi günü 17’de Beyoğlu’nda bir anma toplantısı düzenleyecek.Cenazeye katılmak isteyenler için Cuma saat 11:30’da Şişli La Paix Hastanesi önünden otobüs kaldırılacak.

Roni Margulies hakkında

Roni Margulies, 1955’te İstanbul’da doğdu. Baba tarafından Aşkenaz, anne tarafından Sefarad Yahudi kökenlidir. Robert Koleji’ni bitirdikten sonra 1972’de  gittiği Londra’da uzun yıllar yaşadıktan sonra İstanbul’a geri döndü.

Şiirlerle öykülerden oluşan çocukluk ve ilk gençlik anıları Gülümser Çocukluğum Ardımdan sayılmazsa, ApolloYılları sekizinci şiir kitabı. Saat Farkı kitabıyla 2002 Yunus Nadi Şiir Ödülü’nü aldı.

İngiliz Ted Hughes ve Philip Larkin ile İsrailli Yehuda Amihay’ın şiirlerini Türkçeye çevirip kitaplaştırdı.

Manastır’da İlan-ı Hürriyet: Fotoğrafçı Manakis Biraderler adlı fotoğraf albümünü yayına hazırladı.

Siyasi yazılarını Şiir, Yahudilik Vesaire, Larda Yüzen Al Sancak ve Kalpsiz Dünyanın Kalbi adlı kitaplarda topladı. En çok satan kitabı Bugün Pazar, Yahudiler Azar oldu.

Şiir kitapları: Her Rind Bilir (1991), Gün Ortasında (1992), Mağrur Olma Padişahım (1994), Bilirim Niye Yanık Öter Ney (1996), Elsa (2000), Saat Farkı (2002), TK1980 (2006).

You may also like

Comments

Comments are closed.