Çağlayan Vadisi yaşayacak!

Rize’nin Fındıklı İlçesi’ndeki Çağlayan Vadisi’ne hidroelektrik santrali kurmak isteyen firmanın, bölgenin SİT özelliğinin kaldırılması için açtığı davada Rize İdare Mahkemesi’nin verdiği ret kararı Danıştay tarafından da onandı.

Aynı kararla 10 yıl önce HES yapımından kurtulan Fırtına Vadisi’nin ardından Çağlayan vadisi, bölgede kurtulan ikinci vadi oldu. Böylece vadi boyunca yapımı planlanan 16 HES projesi rafa kalktı. Bu projeye karşı bölgede yaşayan köylüler, Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kuruluna başvurarak, vadinin 1. derecede doğal sit alanı ilan edilmesini talep etmişti. Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu da 15 Kasım 2008 tarihinde Çağlayan Vadisini 1. derecede doğal sit alanı olarak tescil etmişti.

Bunun üzerine vadide HES yapmayı planlayan Ayen Enerji firması, kurulun sit kararının kaldırılması için Rize İdare Mahkemesine başvurdu. Ancak, Rize İdare Mahkemesi, yapılan başvuruyu 30 Nisan 2010 tarihinde reddetti. Bunun üzerine temyize başvuran firmanın başvurusu, Danıştay tarafından reddedilerek Rize İdare Mahkemesinin ret kararı onaylandı.

Danıştay 6. Dairesinin verdiği kararda, Ayen Enerji firması tarafından Fındıklı’nın Abuçağlayan Deresi üzerinde yapımı planlanan Paşalar Regülatörü ve HES projesinin, çevrenin, topoğrafya, bitki örtüsü çeşitliliği, ilginç kompozisyon ve peyzaj bütünlüğü, barındırdığı canlı türleri ve mevzuatta anılan konular itibarıyla 1. derece doğal sit alanı olarak belirlenmesi için gerekli özellikleri taşıdığı ve bu işleme ilişkin hukuka ve mevzuata aykırılık bulunmadığını belirtildi.

Derelerin Kardeşliği Platformu Yürütme Kurulu Başkanı Mehmet Gürkan, yaptığı yazılı açıklamada, vadilerin ve derelerin etrafında yaşayan köylülerin, yaylacıların, yöre insanlarının doğal yaşam alanlarından göçe zorlandıklarını savundu.

Yasalara ve hukuka aykırı işlemlerle suyun, vadilerin, toprakların ellerinden alınmaya çalışıldığını ileri süren Gürkan, şöyle devam etti:

“Yaşam mücadelesi veren bizlerin bu mücadelesi görmezden geliniyor. Yargı kararları ve yasalar yok sayılarak HES projeleri dayatılmaya çalışılıyor. Ancak yargı, bir kez daha HES savunucularına ’dur’ demiştir. Bizler yaşam savunucuları olarak bu kararların da onları durdurmayacağını biliyoruz. Bu nedenle, 9 Nisan Cumartesi günü, ülkemizdeki bütün yaşam savunucularını, HES’lere karşı mücadele eden bütün vadileri Ankara Kolej Kavşağında buluşmaya ve bir kez daha bu kanunsuzlukları, hukuksuzlukları ve bizlere karşı başlatılan bu kıyımı haykırmaya çağırıyoruz.”

Yeşil Gazete-Trabzon Taka

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İkizköy için istinaf başvurusu: Akbelen’in hava kalitesi raporu neler söylüyor?

Akbelen Ormanı'nda linyit ocağı için süren kesim ve patlatma çalışmalarına karşı açılan istinaf davası için Çevre Mühendisleri Odası'nın hazırladığı ölçüm raporuna göre; bölgedeki hava kalitesi alarm veriyor.

Anagold’un işten çıkardığı yurttaşlar maden sahası önünde eylemde

İliç'teki altın madeninde çıkartılan işçiler, Anagold Madencilik'e 'Toprağımızı geri verin' sloganlarıyla seslenerek eylem gerçekleştirdi.

CVK’nın Türkmen Dağı’ndaki altın madeni projesi Danıştay’dan döndü

BALIKESİR – İvrindi ve Altıeylül ilçelerinde CVK Madencilik tarafından yapılmak istenen altın-bakır madeni ve cevher zenginleştirme/atık depolama...

Gaziemir’deki nükleer atıklar kürekle temizlenmiş!

İzmir, Gaziemir'deki nükleer atıkların bulunduğu eski kurşun ve döküm fabrikası alanının 17 yıldır hiçbir denetim yapılmadan, korunmasız işçiler tarafından kürekle temizlenmeye çalışıldığı açıklandı.

Muğla Su İnisiyatifi’nden Söğütlü’de yaşananlara tepki: Bu yaptığınız zulüm

Muğla Su İnisiyatifi, Söğütlü'de suyu için mücadele veren yurttaşların yaka paça gözaltına alınarak darp edilmesine tepki göstererek bu yapılanların 'zulüm' olduğunun altını çizdi: 'Bu zulme son verin. Dereleri de, onlar için mücadele eden yöre halkını da serbest bırakın. Uyarıyoruz. Şirketlerin değil halkın yaşamını koruyun.'

EN ÇOK OKUNANLAR