Enerji

Çağlayan Adliyesi yenilenebilir enerji üretecek

0

Çağlayan’daki İstanbul Adliye Sarayı “yenilenebilir enerji projesi” ile elektriğini kendisi üretecek. Bu proje kapsamında adliye çatısına kurulacak rüzgar türbinleri ve güneş panellerinden elde edilecek yenilenebilir, temiz enerji ile Adalet Sarayı’nın elektrik ihtiyacının yüzde 70’i karşılanacak.

Projeyle, senede 3,5 milyon TL tasarruf edilmesi hedefleniyor.

Konuya ilişkin basın mensuplarına açıklama yapan İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Fehmi Tosun, İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından hazırlanan fizibilite raporunda binanın konumu ve çatısının genişliğinin rüzgar ve güneşten elektrik üretmek için ideal olduğunun belirtildiğini söyledi.

Proje kapsamında önümüzdeki günlerde binaya rüzgar ölçümünü test etmesi için kurulacak sensörler bir yıl süreyle yılın her mevsimi rüzgar ve güneşin durumunu hesaplayacak. Daha sonra çatıda kullanılacak türbin ve diğer malzemelerin seçimi, tesisin kurulumu, şehir şebekesine uyum sağlamak için gerekli dönüşüm işlemleri yapılacak.

İstanbul Adalet Sarayı’nın gerek mimarisi gerek bulunduğu konumla rüzgar enerjisinden faydalanmaya ideal olduğu aslında geçtiğimiz Mayıs ayında zaten kanıtlanmıştı. 23 Mayıs’ta şiddetli rüzgar nedeniyle

Fotoğraflarda çöken asma kat ve duvardan kopan mermer gözüküyor (Fotoğraf Hürriyet.com.tr'den alınmıştır)

adliyenin dış cephesindeki bir mermer parçası C kapsısının önünde düşmüş, Hakim Ali Yiğin’in odasındaki asma tavan çökmüştü. Olaylarda şans eseri kimse yaralanmamıştı.

Projenin tamamlanmasıyla birlikte 3 yıl içerisinde elektrik üretimine geçilmesi planlanıyor.

 

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.