Kültür-SanatManşet

‘Büyük Menderes’ belgeseline bir ödül de Uluslararası Yeşil Film Festivali’nden

0

Yönetmen ve Yapımcılığını yönetmen Yavuz Özer’in yaptığı “Büyük Menderes” isimli belgesel filmi 20 Ekim 2018 Cumartesi günü düzenlenen “Uluslararası Yeşil Film Festivali’nin ödül töreninde “Özel Ödül” Kazandı. Nisan ayında Arjantin “Santa Cruz Film Festivali’nde En İyi Belgesel Film” ödülünün ardından kazanılan bu ödülle belgesel film bir Uluslararası Film Festivalinden daha ödülle dönmüş oldu.

18-21 Ekim tarihlerinde Krakow’da düzenlenen festivale belgesel film kategorisinde 740 film başvurdu. Festival jürisinin belirlediği 23 finalist film arasında tek Türk filmi olan “Büyük Menderes”, 19 Ekim tarihinde Krakow’da Malopolski Ogrud Sztuki Sinema Merkezi’nde  seyirci ile buluştu. Filmin gösteriminin arından yönetmen seyircilerle bir söyleşi gerçekleştirdi. 20 Ekim tarihinde Polonya’nın En Önemli kültür merkezlerinden olan Krakow MAnggha Müzesi Salonu’nda gerçekleşen ödül töreninde, Büyük Menderes filmine ödülü Krakow Belediye Başkanı tarafından Yönetmen Yavuz ÖZER’e takdim edildi.

Ege bölgesinin can damarı; “Büyük Menderes” nehrinin günümüzdeki kirliliğini anlatan belgesel film; iki yıllık çekim süreci ardından bu yıl Nisan ayında tamamlandı. Film; Nisan ayında Makedonya, Tetova’da özel gösterimle ilk kez seyirci ile buluşmuştu. Bu gösterimin ardından film; ilk davet aldığı festival olan, 27-29 Nisan tarihlerinde Arjantin, Santa Cruz’da gerçekleştirilen “4. Uluslararası Santa Cruz Film Festivali’nde, Kısa Belgesel Film kategorisinde; ” En İyi Belgesel Film- Palmeras 2018 ” ödülüne layık görülmüştü. Bu festivalin ardından film; Haziran ayında; Malta’da “Red Corner Film Festivali”,  Rusya Ugra’da Uluslararası Ekoloji Film Festivali, Filipinler, Manila’da “IChill Film Festivali”, Hindistan, Haydarabad’da; “Starlight Film Ödülleri”nde finalist film kategorilerinde seyircilerle buluştu.

Büyük Menderes nehri ve havzası hakkında çevre duyarlılığı oluşturmayı amaçlayan film; Yönetmen/Yapımcı Yavuz ÖZER’in iki yıllık çekim süreci sonrasında tamamlandı. Film; Ege Bölgesinde 600 km’lik yolculuğunun ardından denize dökülen Büyük Menderes nehrinin; Ege Bölgesi, Türkiye ve Dünya için ekolojik, coğrafi ve tarihi önemini vurgularken, önemli medeniyetlere ev sahipliği yapmış Büyük Menderes nehrinin, günümüzde yaşadığı bu çevresel felaketten kurtulabilmesi için tüm kesimleri harekete geçmeye davet ediyor.  Unesco tarafından dünyanın korunması gereken en önemli havzalarından biri olarak seçilen Büyük Menderes havzası, nehrin getirdiği bereketli sular ve taşıdığı alüvyonlu topraklar ile hem önemli tarım arazilerine sahip hem de ender bulunan bitki ve hayvan türlerine ev sahipliği yapmakta. Belgesel film; bu zengin coğrafyanın, kentsel atıklar, sanayii atıkları ve zirai atıklar tarafından kirletilmesini ve bunun sonucunda yakın bir gelecekte etkilerini daha fazla hissedeceğimiz, çevresel felaketi gözler önüne seriyor.

“Büyük Menderes” belgesel filminin, Uluslararası festivallerdeki başarıları; Türkiye ve dünya kamuoyunda nisan ayından bu yana dikkatlerin Büyük Menderes nehri ve havza alanlarındaki kirliliğe çekilmesinde etkili oldu. Yönetmen Yavuz ÖZER, bu havzada doğup büyüdüğünü, çocukluğundaki temiz nehri geri kazanabilmek için kendince bir katkıda bulunma umuduyla bu filmi gerçekleştirdiğini ve filmine Ulusal ve Uluslararası kamuoyunun ilgisinden memnun olduğunu belirtiyor.

Ekim ayında Hindistan ve Polonya’da ard arda gerçekleşecek gösterimlerin ardından film, Kasım ayından itibaren, Türkiye’de çeşitli festival ve özel gösterimlerde seyirci ile buluşacak. Filmin Türkiye gösterimlerinin, Büyük Menderes nehri ve havzası üzerinde Türkiye kamuoyundaki çevre duyarlılığını ve farkındalığını arttırması bekleniyor.

 

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.