Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Büyük Dikmece Buluşması 26 Ağustos’ta: Sermaye devlet işbirliğine geçit vermeyeceğiz

0
Fotoğraf: Burcu Özkaya Günaydın

Hatay’ın Antakya ilçesine bağlı olan Dikmece Mahallesi’nde zeytinlik alana yapılması planlanan  Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) konutlarına karşı Dikmece halkının direnişi 25 gündür sürüyor. Dikmece’deki direniş alanı, 26 Ağustos’ta ise vatandaşlar için bir buluşma noktası olacak. 26 Ağustos’ta “Toprağımıza, yaşam alanlarımıza sahip çıkmak için yüz binlerce zeytin ağacı için” gerçekleştirilecek Büyük Dikmece Buluşması saat 17.00’da başlayacak.

Dikmece neden direniyor?

 

Dikmece mahallesi üç bölgeden oluşuyor. Yukarı Dikmece, Çiftlik mahallesi, Kuyucak mahallesi. En kalabalık nüfusa Çiftlik mahallesi sahip.

Yukarı Dikmece zeytin ağaçlarının olduğu mahalle, Kuyucak mahallesi Antakya-İskenderun yoluna yakın. Bu mahalle depremde yüzde 80 yıkıldı. Kamulaştırılan alan içinde bu mahalle de var.

Şu an kepçeler Yukarı Dikmece’de zeytinlik alanlarında çalışma yapıyor. Bu alandaki zeytinlikler 300-400 yıllık zeytinlikler ve alanı çok geniş. Dikmece’de 7500 dönüm alan zeytinlik var. Bir de tepelerde Derince denilen özel bir cins zeytin var. Hem yağı hem kendi çok kıymetli. İstimlakla beraber bu zeytinlikler de yok olacak. Dikmeceliler hem toprağına hem zeytinliklerine hem de yaşam alanlarına sahip çıkmak için direniyor.

‘İmara uygun değil’ denilen Dikmece’ye nasıl TOKİ yapılır?

Ne olmuştu?

6 Şubat depremlerinin hemen ardından, uzmanların tüm uyarılarına rağmen hızlıca başlatılan deprem konutu inşaatları kapsamında çok sayıda arazi kamulaştırılmıştı.

Antakya merkeze 10 km mesafedeki Gülderen ve Dikmece, dağlık arazi yapısı nedeniyle tercih edilse de bölgede zeytinlikler başta olmak üzere tarım arazileri bulunuyor. Depremzede yurttaşlar ise geçim kaynakları olan tarım arazilerinin kamulaştırılmasına karşı çıkıyor.

Gülderen’de  61 parsel 14 Nisan tarihli Cumhurbaşkanı kararı ile kamulaştırılırken, TOKİ’nin Dikmece ihalesini alan Sarıdağ İnşaat şirketi de nisan ayı sonunda bölgedeki çalışmalarına başladı. İhaleye göre, bölgede 1415 adet konut inşaatı ile altyapı ve çevre düzenlemesi yapılacak.

You may also like

Comments

Comments are closed.