Doğa MücadelesiManşetSağlık

Bütçe komisyonunda ‘gizli kanser raporu’ yeniden gündeme geldi: Yedi yıldır niye açıklamadınız?

0

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda dün Sağlık Bakanlığı’nın bütçesi görüşüldü.

Komisyonda söz alan CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, Bakan Fahrettin Koca’ya, halk arasında “Kanser Raporu” olarak bilinen ‘Kocaeli, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Kırklareli İllerinde Çevresel Faktörlerin ve Sağlık Üzerine Etkilerinin Değerlendirilmesi Projesi’ni sordu:

“Araştırma yapılalıtam yedi yıl olmuş Sayın Bakan, ama inatla bu rapor hâlâ açıklanmıyor. Yed, yıl geçmesine rağmen bu araştırmanın sonuçlarını neden halka açıklamıyorsunuz? Bu sürede ne yaptınız? Ben, Bakan’dan bu sorulara açık ve net cevap vermesini bekliyorum.”

Halkın bu çalışmadan, 2019 yılında bilim insanı Bülent Şık‘ın, rapordan iki yıl sonra yayınladığı yazı dizisinden haberdar olduğunu vurgulayan Yüceer, 7 yıl geçmesine rağmen bu araştırmanın sonuçlarını neden halka açıklamıyorsunuz? Bu sürede ne yaptınız?” diye sordu.

Sağlık Bakanlığı’nın 16 ayrı projeden oluşan söz konusu araştırmada yer alan akademisyenlerden biri gıda mühendisi Yard. Doç. Dr. Bülent Şık’tı. Şık, kanser vakalarında çevre kirliliğinin etkisine işaret eden rapor açıklanmayınca sonuçları Nisan 2018’de Cumhuriyet gazetesinde yayırlanan bir yazı dizisiyle duyurmuş, Bakanlık, Şık hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

‣ Ergene ve Dilovası’nda yapılan kanser araştırması sonuçları neden açıklanmıyor? – Bülent Şık

Hazırlanan iddianamede Şık’ın ‘göreve ilişkin sırrın açıklanması’, ‘yasaklanan gizli bilgileri temin etme ve açıklama’ suçlamalarıyla 12 yıla kadar hapisle yargılanmış, verilen  15 ay hapis cezası ‘açıklanan belgelerin gizli olmadığı’ gerekçesiyle istinaf mahkemesinde bozulmuştu.

Ergene hala kapkara akıyor: Neyi, niye, hangi hakla gizliyorsunuz?

ANKA’nın aktardığına göre Yüceer, konuşmasına şöyle devam etti:

“Ergene, benim seçim bölgemde, hâlâ kapkara akıyor, kanser saçmaya devam ediyor. İçinde, bırakın balığı, bakteri bile hâlâ yaşayamıyor. İçinde her çeşit ağır metal var, kadmiyumdan arseniğe, siyanüre kadar birçok ağır metal var.

“Sadece Ergene de değil, havzanın tamamı gerçekten çok kirli. Bölgede kanser vakaları patlamış durumda, tavan yapmış durumda ama siz ne yapıyorsunuz? Hem buna ilişkin bilgileri gizliyorsunuz hem ölüm istatistiklerini yayınlamıyorsunuz.

Neyi, niye, hangi hakla gizliyorsunuz? Yoksa çıkın, deyin ki bize ‘Her şey yolunda, sıkıntı yok, Ergene ve Dilovası’ndaki vatandaşlarımız rahat etsin’. Eğer bir şey varsa ki raporlarda var görünüyor, öyle ve bizim yaşadıklarımız, gördüklerimiz de öyle, insanlar alabilecekleri önlemleri alsın. Hem kirliliği önlemeyin, insanların sağlığını riske atın, kanser vakaları alsın başını gitsin, buna ilişkin bilgileri gizleyin, insanlar ne olduğunu bilmesin, sonra da ‘Dikkat edin, risk var’ diyen bilim insanlarını bu bilgileri açıklıyor diye dava edin, işinden edin.”

‣ Ergene Nehri’ndeki kirliliğin araştırılması önergesi AKP-MHP oylarıyla reddedildi
AKP döneminin ekolojik yıkım projeleri: Türkiye artık bir enkaz

Sonuçları iki buçuk yıl önce Çevre Bakanlığı’na verdik

Yüceer’e cevap veren Bakan Koca, araştırmanın sonucunu iki buçuk yıl önce Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na ilettiklerini söyledi:

Biz o raporu, 2 yıldan daha fazla süre önce 2,5 yıl kadar oluyor, gereğinin yapılması üzere Çevre Bakanlığı’na olduğu gibi, -kaygılarınız varsa- bütün netlikle bildirdik.”

Gizli tutulan kanser raporunda Şık’ın yer aldığı proje dışında 15 araştırma daha bulunuyor. Bu araştırmaların sonuçları hâlâ kamuoyuna açıklanmadı.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.