İklim KriziManşet

Bursa’da yalnızca 80 günlük su kaldı

0
Fotoğraf: AA, Nilüfer Barajı

Bursa Teknik Üniversitesi‘nce (BTÜ) “22 Mart Dünya Su Günü” kapsamında Mimar Sinan Yerleşkesi‘nde düzenlenen “İklim Değişikliği ve Doğal Afetler” konferansında, Bursa Valisi Yakup Canbolat, Bursa’da 80 günlük su kaldığını söyledi.

Vali Canbolat, konferansın açılış oturumunda, dünya genelinde sel, fırtına, hortum, deprem, heyelan, orman yangını, kuraklık gibi doğal afetlerde ciddi artışlar yaşandığı, bunun en önemli etkenlerinden birinin iklim değişikliği olduğunu söyledi.

Aşırı yağış ve şiddetli rüzgarların yol açtığı felaketlerdeki artışlara değinen Canbolat, ülke genelindeki aşırı kuraklığa dikkat çekerek Bursa’nın su varlığına ilişkin şunları aktardı:

“Bursa’nın su ihtiyacının yüzde 85’i Nilüfer ve Doğancı barajlarından, yüzde 15’i de durağan kaynaklardan sağlanmaktadır. Barajların yıllık su kapasitesine baktığımızda Nilüfer Barajı’nın 60 milyon, Doğancı Barajı’nın da 125 milyon metreküp olduğunu biliyoruz. Bursa’da günlük 425 bin metreküp su tüketilmektedir. İçme suyu barajlarımızdaki doluluk oranı dikkate alındığında ve barajlara herhangi bir su girişi olmaması durumunda Bursa’nın bugün itibarıyla 80 günlük ihtiyacını karşılayacak su rezervi bulunmaktadır.”

Bursa Su Kolektifi’nden Çevre Bakanlığı’na dilekçe: Nilüfer zehir akıyor, izleyecek misiniz?
Nilüfer Barajı’ndaki doluluk oranı yüzde 1’e düştü
Nilüfer Çayı’nda ‘kalite kodu değişikliği’, suyu temizledi!

Kaynak: BUSKİ – Doğancı ve Nilüfer Barajlarının yıllara göre doluluk oranlarını gösteren grafik. 2014-2023 (Grafik, 22 Mart 2023 tarihinde alındı)

Bursa Su ve Kanalizasyon İdaresi (BUSKİ) verilerine göre; 2023’ün ilk üç ayında Nilüfer Barajı’ndaki doluluk oranı yüzde 10’da kaldı. Doğancı Barajı’ndaki mevcut oran ise yüzde 40 civarında.

BUSKİ tarafından Şubat sonunda kuraklığa dikkat çekilerek vatandaşlara su tasarrufu yönünde uyarıda bulunulmuştu

“Değerli vatandaşlarımız kış dönemini kurak geçiriyoruz. Suyumuzu daha dikkatli kullanmamız gereken günlerdeyiz. Kesinti yapmadan günlük su ihtiyacınızı karşılamak için her adımı atıyoruz. Lütfen suyumuzu dikkatli kullanalım”

Canbolat, Büyükşehir Belediyesince Çınarcık Barajı’nın da devreye alınmasıyla Bursa’nın içme suyu ihtiyacının kesintisiz olarak 2050’ye kadar karşılanacağının öngörüldüğünü sözlerine ekledi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise Bursa’ya bu sene düşen yağış miktarında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 41 azalmanın söz konusu olduğunu belirtti.

Buna rağmen su kesintisi yapmadıklarını aktaran Aktaş, her kurum ve kuruluşun, herkesin suyu tasarruflu kullanma noktasında üzerine düşeni yapması gerektiğini ifade etti.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.