Enerji

Bursa’da Akkuyu protestosu : #NukleerSantralİstemiyoruz

0

Bursa Kent Savunması’nın çağrısı ile Bursalı çevreciler, Mersin Akkuyu Nükleer Santrali’nin yapımına ve santralin temel atma töreninde yaşam hakkı savunucularına yönelik saldırılara karşı “Nükleere İnat, Yaşasın Hayat!” demek için Heykel’de biraraya geldiler.

Bursa Kent Savunması adına basın açıklamasını yapan Elif Güven, yaşamı, havayı, suyu, toprağı, tüm canlıları, yüzyıllar boyunca radyasyona mahkum etmiş olan Çernobil katliamının 29. yılında, Çernobil nükleer santralini kuran Rosatom şirketinin Akkuyu’ da da Nükleer santral kurduğunu belirtti.

21

Güven, “Güçlü Türkiye’nin Yeni Enerjisi” söylemli bildbordları ile tüm şehir ve yolların donatıldığını, Nükleer santral görsellerinin hiç kullanılmadığı bilbordlarda çocuklar ön plana çıkartılarak algı yönetilmeye Nükleer santrallerin aynı çocuklar gibi masum gösterilmeye çalışıldığını ifade etti.

Bütün ölümlere ve bilimsel verilere rağmen, devlet tarafından üstü örtülerek yok sayılan Çernobil’in ve sonrasında Fukuşima’nın etkilerinin halen sürdüğünü belirten Güven, ‘’Çernobil’in sonucunda bilimsel araştırmalar Karadeniz’deki kanser oranlarındaki artışı gösterirken “Radyasyonlu çay daha lezzetlidir” diyerek kameraların karşısında çay içen zihniyet devam ediyor’’ dedi.

20‘’Nükleer santrali evdeki tüp gaza indirgeyen, “Bekarlık nükleerden daha risklidir” diyerek Sinop’a, Mersin’e ve İğneada’ya nükleer santral yapmak, Karadeniz’i ve Akdeniz’i nükleer atık çöplüğüne çevirmek isteyen iktidar; sözde enerji ve kalkınma yalanlarıyla doğayı ve yaşamı hiçe sayan projeler üretmeye devam ediyor şeklinde konuşan Elif Güven, “Akkuyu Nükleer Santrali için sahte imzayla ÇED raporu hazırlanması gibi pek çok usulsüzlük normalleştiriliyor. ÇED raporuna karşı yaşam savunucularının açtığı dava devam ederken inşaatın yapımına başlanıyor. Yoğun reklam çalışmalarıyla nükleer santrale karşı tepkiler azaltılmaya çalışılıyor. Çok sayıda doğa ve yaşam düşmanı projeden tanıdığımız Cengiz İnşaat tarafından Akkuyu nükleer santralinin ilk temelleri atılıyor” dedi.

Bursa’daki yaşam savunucuları olarak Akkuyu’ da ki direnişi selamladıklarını dile getiren Bursa Kent Savunması adına konuşan Güven, “Bursa’da kentini, doğasını ve yaşamı savunmak için bir araya Bursa Kent Savunması adı ile gelen bizler; ne Akkuyu’ da, ne Sinop’ da, ne de İğneada’ da Nükleer santral yapılmasına izin vermeyeceğiz. Nükleersiz bir Türkiye ve yeryüzü için mücadele edeceğiz. Yağma, talan ve katliam projelerine karşı doğayı ve yaşamı savunmak için herkesi, nükleere karşı birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz” şeklinde sözlerini noktaladı.

 

Haber: Serdar Esen

(Yeşil Gazete)

 

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.