ManşetTürkiye

Burdur’un ‘fahri hemşerisi’ arkeolog Prof. Dr. Marc Waelkens yaşamını yitirdi

0
Fotoğraf: Burdurweb

Belçika’da yer alan Leuven Katolik Üniversitesi’nde arkeoloji bölümünde görev yapan ve Türkiye’de yürüttüğü çalışmalarıyla da bilinen Prof. Dr. Marc Waelkens yaşamını yitirdi.

Brüksel’deki evinde 21 Şubat tarihinde hayata veda eden ünlü arkeolog öldüğünde 73 yaşındaydı. Waelkens uzun süredir pankreas kanseri tedavisi görüyordu.

‘Arkeolojiye büyük katkı sağladı’

Kültür ve Turizm Bakanlığı da arkeoloğun ölümü üzerine bir paylaşım yaptı. Paylaşımda “Sagalassos Antik Kenti’nde yürüttüğü çalışmalarla ülkemiz ve dünya arkeolojisine büyük katkılar sağlayan, 2010 Kültür ve Sanat Büyük Ödülü sahibi Prof. Dr. Marc Waelkens’in hayatını kaybettiğini üzüntüyle öğrendik. Yakınlarına ve tüm bilim camiasına başsağlığı diliyoruz” denildi.

21 sezon boyunca birlikte çalıştıklarını ve üzüntüsünü dile getiren Burdur Müzesi eski Müdürü Hacı Ali Ekinci, ise “1992 yılında Burdur Müze Müdürü olarak atandığımda tanıdım. 21 sezon Sagalassos kazısında beraber olduk. Ağlasunluların büyük küçük herkesin Mark bey diye tanıdığı ve bütün arkeoloji camiasınında aynı isimle yad ettiği hocamızı 21.02.2021 tarihinde uzun süredir mücadele ettiği hastalıktan dolayı bu dünyadan ayrıldı.Ruhu Şad Olsun” dedi.

Arkeoloji ve Sanat Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Yazar Nezih Başgelen, ölüm haberini sosyal medya hesabından paylaştı. Paylaşımda “Klasik arkeolojinin büyük kaybı. Ardından saygıyla, sevgiyle ve özlemle…” ifadeleri kullanıldı.

Burdur’daki çalışmalarıyla biliniyor

Burdur halkı tarafından ‘Mark Bey’ olarak bilinen Waelkens, 2012 yılında kente yaptığı katkılardan dolayı Burdur Belediyesi tarafından ‘Fahri Hemşerilik Beratı’ ile onurlandırılmıştı.

Waelkens, Burdur’un Ağlasun ilçesindeki Sagalassos antik kenti arkeolojik kazıların başkanlığını yürütmüştü. Arkeolog Waelkens burada önemli antik yapıları gün yüzüne çıkarmıştı. Kazılarda ortaya çıkan bilgileri uluslararası konferanslarla dünyaya tanıtmıştı.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.