DünyaManşet

Bulgaristan’da meclis ablukada

0

Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da hükümetin istifasını isteyen eylemciler meclisi ablukaya aldı. 3’ü bakan 100’den çok kişi 2 saat mahsur kaldı.

Bulgaristan ’da Sosyalist Partili Başbakan Plamen Oreşarski hükümetine karşı yaklaşık 50 gündür süren gösteriler önceki gün parlamentonun kapısına dayandı. Bütçe görüşmeleri oturumu sırasında çıkan olaylarda, eylemciler söktükleri kaldırım taşları ve caddelerdeki çöp kutularıyla parlamento çevresine barikat kurarken, bir grup da binayı abluka altına aldı. Milletvekillerini dışarı çıkarmak için bekleyen otobüslere şişe ve çeşitli maddeler fırlatan eylemciler yolsuzlukla suçladıkları Oreşarski’ye yönelik “Hükümet istifa” ve “Mafya” sloganları attı.

Olaya yerel saatle sabah 03.00’te müdahale eden polis, ablukayı saat 05.00’te yarıp içeri girebildi. Polis, binada mahsur kalan ve aralarında 3’ü bakan siyasetçiler, gazeteciler ile meclis personelinin olduğu 109 kişiyi dışarıya çıkarırken, iş makineleri de protestocuların barikatlarını yıktı. Mecliste mahsur kalan gazeteciler, binadan ilk olarak ekonomi , maliye ve çalışma bakanları ile Sosyalist Parti ve Türk nüfusunu temsil eden koalisyon ortağı Hak ve Özgürlükler Hareketi’nin (HÖH) üyelerinin çıkarıldığını aktardı. Abluka nedeniyle çıkan arbedede 2’si polis olmak üzere 10 kişi de yaralandı. Bir eylemci, gösterilerin ilk kez meclise yansımasına dair “Protestolar 40 gündür barışçıl biçimde sürüyordu ama sesimizi duymadılar. Bu yüzden belki daha radikal davranmalıyız” dedi.

Devlet Başkanı Rosen Plevneliev, sadece protestoculara değil polise de ‘barışçıl ve medeni hareket edilmesi’ çağrısı yaptı: “Protestoların başladığı günden bu yana ilk defa gerilim ve provokasyona şahitlik ettik. Hepimiz burada yaşıyoruz ve bu sebeple ülkemizden biz sorumluyuz” dedi. Ancak tepkilerin odağındaki Oreşarski istifa taleplerini reddetti. AB’nin en ‘yoksulu’ Bulgaristan’da aylardır süren siyasi kaos, Oreşarski hükümetinin mayıstaki erken seçimle işbaşına gelmesinden sonra da sona ermedi. Gösteriler HÖH vekili de olan tartışmalı medya patronu Delyan Peevski’nin, 14 Haziran’da Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (DANS ) Genel Müdürlüğü’ne getirilmesiyle tetiklenirken, Oreşarkski’nin bu atamayı geri alıp özür dilemesi de sokağın ateşini düşürmedi.

AB eylemcilerin yanında

Bu arada önceki günkü eylemlere AB Komisyonu’nun adaletten sorumlu üyesi Viviane Reding’den destek gelmesi de dikkat çekti. Diplomatik dilin dışına çıkan Reding, Twitter hesabından eylemcileri desteklediğini açıklayıp “Bugün Sofya’dayım. Desteğim yolsuzlukları protesto eden Bulgar vatandaşlarından yana. Bulgaristan reform çabalarını sürdürmeli” ifadelerini kullandı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.