Bulgaristan’da dörtlü koalisyonun Çevre ve Su Bakanı Yeşil Hareket’ten Boris Sandov oldu

Bulgaristan'da parlamento seçimlerinden yaklaşık bir ay sonra dört partili koalisyon hükümeti güvenoyu aldı.  Hükümetin öncelik verdiği konuların başında yolsuzlukla mücadele geliyor. Yeni kabinenin Çevre ve Su Bakanı ise Yeşil Hareket'ten çevre ve iklim aktivisti Borislav Sandov.

Bulgaristan’da parlamento seçimlerinden yaklaşık bir ay sonra, üzerinde uzlaşma sağlanan dört partili koalisyon, parlamentoda güven oyu aldı. Değişime Devam Partisi‘nin (PP) yolsuzluk karşıtı lideri Kiril Petkov’un kurduğu yeni hükümetin parlamentoda hazır bulunan 238 milletvekilinden 104’e karşı 134 oyla güvenoyu almasının ardından bakanlar yemin ederek göreve başladı.

“Koalisyonumuzun şiarı yolsuzluğa sıfır tolerans olacak” diyen  Petkov liderliğindeki Değişime Devam Partisi 14 Kasım tarihindeki seçimlerde oyların yüzde 25’ini alarak birinci olmuştu.

Bulgaristan‘ın 99’uncu hükümetinde 5 başbakan yardımcısı ve 15 bakan bulunuyor. İktidar koalisyonunda Petkov’un partisinin yanı sıra eski Komünist Parti’nin mirasını sahiplenen Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) ve popülist şovmen Slavi Trifonov‘un Böyle Bir Halk Var (İTN) partisiyle merkez sağ Demokratik Bulgaristan (DB) ittifakı yer alıyor.

Kabinede, PP 10, BSP ve İTN 4’er ve DB 3 koltuğa sahip.

Avrupa Birliği ülkesi olan Bulgaristan’da üç parlamento seçimi sonrasında nisan ayından bu yana ilk kez geçici olmayan bir hükümet göreve geliyor.

Parlamentoda ikinci büyük siyasi güç konumundaki Bulgaristan’ın Avrupalı Gelişimi İçin Yurttaşlar (GERB), üyelerinin çoğunluğunu Türk ve Müslümanların oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) ve popülist aşı karşıtı Yeniden Doğuş Partisi muhalefette kalacak.

Çevre ve Su Bakanı ’Yeşil Hareket’ten Borislav Sandov

Yeni hükümette Çevre ve Su Bakanlığı’na Yeşil Hareket’in eş başkanı Borislav Sandov getirildi. Sandov’un pozisyonunda İklimden Sorumlu Başbakan Yardımcısı ile Çevre ve Su Bakanı’nın rollerini birleştirilecek.

Borislav Sandow, hükümete üç bakanla giren “Demokratik Bulgaristan” kotasından aday gösterilmişti.

Yeni bakan, geçen yaz verdiği bir röportajda 2050 yılına kadar Avrupa ekonomisinin karbon nötr hedefi ve bunun Bulgaristanlıların hayatlarını nasıl değiştireceği hakkında konuşurken, “Doğada rüzgar gülü anında rüzgara göre döner ancak değişimin o kadar da popüler olmadığı Bulgaristan’da bu, daha yavaş oluyor” demişti. Küresel ısınma nedeniyle ülkesinde artık narenciye, zeytin ve hurma yetiştirildiğini söyleyen Sandov, “2050’ye kadar Bulgaristan topraklarının yarısında kalıcı bir Akdeniz iklimi hakim olacak. Güney Bulgaristan’daki ürün deseni, Dobruca ve Sofya gibi daha yüksek alanlara taşınmalı” uyarısını yapmıştı.

Bulgaristan hayali: Temiz, yeşil ve insanların gülümsediği bir ülke

Sandov, 2050 yılındaki Bulgaristan hayalini de şöyle anlatmıştı: Bulgaristan’ı çok yeşil ve insanların gülümsediği bir ülke olarak hayal ediyorum. İnsanların nerede ve kimler tarafından yetiştirildiği bildiği temiz yiyeceklere ulaştığı, çatı veya şehir bahçelerinde üretim sürecine katıldığı, herkesin, ihtiyacı olan enerjiyi, çatılarındaki panellerden aldığı bir yer…”

Bulgaristan’da İklim politikası şimdiye dek Çevre Bakanlığı’nın bir müdürlüğüyle sınırlıydı. Söz konusu departmanın şimdi bakanlığa bağlanması, yeni koalisyon hükümetinin Avrupa Yeşil Mutabakat’ına uyumu öncelediği değerlendirmesi yapılıyor.

Borislav Sandov kimdir?

39 yaşındaki yeni bakan Borislav Sandov, üniversitedeki coğrafya eğitiminin ardından, hidroklimatik kaynak yönetimi konusunda yüksek lisans eğitimini tamamladı. İki yıl önce Yeşil Hareket adını alan Yeşiller Partisi‘nin 2008 yılında kurucularından biriydi. Altı yıl boyunca partinin eş başkanlığını yürüttü ve reform bloğuyla başarısız müzakerelerin ardından 2014’te istifa etti, ancak 2019’da yeniden seçildi. 2015’ten 2018’e kadar da Balkan Yeşilleri‘nin eş başkanlığı görevini yürüttü.

Ülkede yeni nükleer tesislerin inşasına karşı olan Sandov, iklim değişikliğine uyum için mücadele eden STK koalisyonlarında, vahşi hayvanların korunması için yapılan etkinlerde, Organik Tarım Derneği’nde, Bulgaristan Arılarının Korunması için Avrupa Vatandaşları Girişimi’nde ve Kuşları Koruma Derneği’nin tüm eylemlerinde aktif olarak yer alan bir çevre ve iklim aktivisti.

“İklim Koalisyonu” ve “Doğa, Bulgaristan’da kalsın” koalisyonunun da üyesi olan yeni Çevre Bakanı, geçen yıl uygun bir çevresel değerlendirme yapmadan faaliyetlerini genişleten Panagyurishte yakınlarındaki kirletici madenlere karşı bir dava başlatmıştı. Dava, iki ay önce madenlerin kesin olarak mahkum edilmesiyle sona erdi.

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR