DünyaManşet

Bulgaristan ayakta, yöntemler benzer: İroni, yaratıcılık ve şiddetten kaçınma

0

Türkiye’deki protesto hareketlerinin bir benzeri Bulgaristan’da yaşanıyor. Uzmanlara göre, ironi dolu söylemler, yaratıcılık ve şiddetten kaçınma öne çıkıyor.

Binlerce Bulgar yaklaşık bir aydır gözleri önünde oligarklar tarafından kontrol edilen siyasi sisteme karşı protesto gösterileri düzenliyor. İstanbul’daki protestoları da yerinde izleyen kültür bilimci Ivaylo Ditchev, Türkiye ve Bulgaristan’daki gösteriler arasında büyük benzerlikler olduğu görüşünde.

Ditchev, “Sokağa çıkanlar, siyasiler tarafından temsil edilmediğini hisseden yeni bir kuşağa mensup. İktidar sahiplerinin demokrasi ve değerleri ayaklar altına almasına öfkelenen orta sınıfı oluşturuyorlar” diyor.

Türkiye’de büyükşehirlerdeki insanların başörtüsünün yavaş yavaş bir zorunluluk hale getirilmesini kabul etmediklerini söyleyen Ditchev, “Aynısı alkol satışına kısıtlama getirilmesi ve kamu alanlarında öpüşme yasağı için de geçerli” şeklinde konuşuyor.

Gazeteci ve insan hakları savunucusu Emmy Barouh da benzerliklere dikkat çekiyor. Baroh, “Benzerlikler, fantezi, protestolardaki yaratıcılık, şiddetten kaçınılması ve provokatörleri izole etme yeteneği” ifadelerini kullanıyor.

Barouh, “Türkiye’deki Gezi nesli ve Bulgaristan’daki #DANSwithme nesli ikiz gibiler. Genç insanlar yağmurda dans ediyor, şarkı söylüyor, birbirlerini kucaklıyor, gülüyor, hayal kuruyor. Enerjileri muazzam, modern ve olağanüstüler” diyor.

Hem Bulgaristan’da hem de Türkiye’deki protestolarda Facebook ya da Twitter gibi sosyal paylaşım siteleri önemli bir role sahip. Gazeteci Ivan Kulekov, bunun tamamen yeni bir kültür olduğunu kaydediyor.

Kulekov, “Göstericiler Facebook üzerinde organize olan ve Twitter ile haberleşen modern genç insanlar. Gözlerinde geri kalmış ve eğitimsiz görünen yöntecilerle ince bir zekâyla dalga geçiyorlar” ifadelerini kullanıyor.

(DW)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.