EğitimManşet

‘Bülbülü Öldürmek’ artık müfredatta yok

0

Harper Lee’nin ‘Bülbülü Öldürmek’, John Steinbeck’in ‘Fareler ve İnsanlar’ı dâhil pek çok önemli roman İngiltere’de lise müfredatından çıkarıldı. Eğitimden Sorumlu Bakan Bakan Gove’a yoğun tepki var.

To_Kill_a_Mockingbird_poster

Muhafazakâr Parti’nin eğitim alanında yoğun eleştiri toplayan icraatlarına bir yenisi eklendi. David Cameron kabinesinin eğitimden sorumlu bakanı Michael Gove’un, başta Amerikan edebiyatının başyapıtları olmak üzere modern edebiyatın birçok eserini müfredat dışında bırakması, edebiyat çevresinden yoğun itirazların gelmesine neden oldu.

Maya Angelou’nun otobiyografisi de var

Gove’un onayladığı ve cuma günü liselerin panolarına asılan yeni okuma listesinde Harper Lee’nin Bülbülü Öldürmek, John Steinbeck’in Fareler ve İnsanlar, Arthur Miller’ın Cadı Kazanı ve geçtiğimiz günlerde yitirdiğimiz Maya Angelou’nun otobiyografisi yer almıyor. Bunların yanı sıra Haruki Murakami, Chinua Achebe ve Chimamanda Ngozi Adiche gibi Afrikalı ve Asyalı yazarların da kitapları da müfredattan çıkarıldı.

Yeni liste modern İngiliz edebiyatından geniş bir seçkiye sahip. George Orwell’ın Hayvan Çiftliği’nden William Golding’in Sineklerin Tanrısı’na, Kazuo Ishiguro’nın romanı Beni Asla Bırakma’dan Alan Bennett’in oyunu The History Boys’a kadar pek çok eser göze çarpıyor. Listede İngiliz klasikleri de es geçilmemiş. Charles Dickens’ın Büyük Umutlar, Jane Austen’ın Gurur ve Önyargı ve Mary Shelley’nin Frankenstein’ı ilk göze çarpan kitaplardan.

Listenin açıklanmasının ardından yoğun bir eleştiri yağmuru da gecikmedi. Pedagoglar, bu değişikliğin genç İngilizlerin bakış açılarını daraltacağından dem vuruyor. Öte yandan edebiyat eleştirmeni, Oxford Üniversitesi emekli profesörlerinden John Carey uygulamayı, “Amerikan kitaplarını listeden çıkarmanın sebebinin ‘çünkü onlar İngiliz değil’ olması delilik” olarak yorumladı.

Michael Gove ise bu değişikliğin, İngiliz olmayan yazarları engellemek için olmadığını savunuyor. Gove’u destekleyen bazı eğitimciler de uygulamanın standartları yükseltmek için olduğunu dile getiriyor.

(Huffington Post)

More in Eğitim

You may also like

Comments

Comments are closed.