ManşetTarım-Gıda

Bugün 16 Ekim Dünya Gıda Günü: Sağlıklı ve güvenilir gıda için dikkat etmemiz gereken 5 adım!

0

16 Ekim Dünya Gıda Günü kapsamında Buğday Derneği’nin sağlıklı ve güvenilir gıda farkındalığını artırmak amacıyla hazırladığı acil eylem planına göre;

  1. GDO’lu hayvan yemlerinin ülkeye girişi durdurulmalı, kullanımı denetlenmeli.
  1. GDO’lu yemler yerine mera hayvancılığı desteklenmeli.
  1. Tüm pestisitlerin, arıları öldürerek biyoçeşitliliğimizi tehlikeye sokan ve sağlığa zararlı Neonikotinoid başta olmak üzere, kullanımı acilen yasaklanmalı
  1. Gıda hakkımızın temeli ne yediğimizi bilebilmek. Gıda ürünlerinden denetim yapılabiliyor mu? Yapılıyorsa hangi sıklıkla ve hangi maddelere yönelik yapılıyor? Sonuçları nedir? Bu bilgiler bir sır gibi saklanmamalı, halkın erişimine açık olmalı.
  1. Sertifikalı Tohum Şartı kaldırılmalı, üreticiler yerli/atalık tohum kullanımına özendirilmeli. Yerli çeşitlerimiz yaşatılmalı.

16 Ekim Dünya Gıda Günü’nün bu yılki teması “göç”

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) bu yıl belirlediği Göçün geleceğini değiştirin, gıda güvenliği ve kırsal kalkınmaya yatırım yapın” teması göçmen işçiler, mülteciler, sığınmacılar,  ülkelerinde yerinden olmuş kişiler ve iklim kaynaklı göçmenleri kapsıyor.

FOA’ya göre,

*Her 4 saniyede 1 insan açlıktan hayatını kaybediyor.

*Artan çatışmalar ve siyasi istikrarsızlıklar nedeniyle  İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana insanlar daha fazla evlerinden kaçmak zorunda  kaldı.

*Göçe neden olan diğer önemli faktörler ise açlık, yoksulluk ve iklim  değişikliğiyle bağlantılı aşırı hava olaylarındaki artış.

*Sadece 2015’te 65,3 milyon insan çatışma ve zulüm nedeniyle zorla yerlerinden edildi ve 19 milyondan fazla kişi doğal afetler  nedeniyle evlerinden ayrılmak zorunda kaldı.

*Ortalama 26,4  milyon insan 2008-2015 arasında iklim veya havayla ilgili afetler nedeniyle  yerinden oldu.

Dünya Gıda Günü nedir?

Her yıl 16 Ekim tarihi “Dünya Gıda Günü”  olarak kutlanmaktadır. 1945’te kurulan Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) doğum günü de sayılan gün kapsamında, dünya genelinde açlık ve yoksulluk temaları için farkındalık yaratmak, herkesin gıda güvenliğine ve besleyici gıdalara ulaşmasına katkı sunmak amacıyla yıl boyunca FAO üyesi ülkelerde çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.

“Göçün Geleceğini Değiştirin”

Dünya Gıda Günü dolayısıyla bugün Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nda, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, FAO ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği ortaklığında bir etkinlik düzenleniyor.

Sinevizyon gösterisi ile başlayacak etkinlikte açılış konuşmalarını Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Türkiye Temsilcisi Yuriko Shoji ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba yapacak.

Dünya Gıda Günü Ödülleri’nin dağıtılması ile devam edecek programın öğleden sonraki bölümünde ise “Göç, Gıda Güvenliği ve Kırsal Kalkınma” başlıklı panel gerçekleştirilecek.

 

(Yeşil Gazete, Buğday Derneği)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.