ManşetSivil ToplumTürkiye

BÜFOK’tan Onur Ayı fotoğraf sergisi: Biz buradayız

0

Boğaziçi Üniversitesi Fotoğrafçılık Kulübü (BÜFOK), Onur Ayı dolayısıyla kampüste fotoğraf sergisi düzenliyor. Bugün (11 Haziran) Güney Meydan’da açılacak sergide fotoğrafçı Ateş Alpar’ın geçmiş senelerdeki LGBTİ+ Onur Yürüyüşleri’nden fotoğrafları yer alacak.

KaosGL‘nin aktardığına göre, serginin çağrı metni şöyle:

“LGBTİ+ Onur Haftası kapsamında fotoğrafçı Ateş Alpar’ın geçmiş senelerdeki Onur Yürüyüşlerinde çektiği fotoğrafları sergiliyor olacağız. Türkiye’de son birkaç yıldır Onur Yürüyüşleri çeşitli gerekçelerle yasaklı olmasına rağmen birçok direniş temasıyla ve etkinliklerle var kalma mücadelesi veriyor. Bu sergi boyunca biber gazının gri bulutlarının arasından inatla ortaya çıkan renkli figürleri, rüzgârın yardımıyla doğaya salınan LGBTİ+ bayraklarını, yasaklara rağmen topuğunu yere sağlam basarak varlığını göstermeye devam eden, “Biz buradayız!” diyen özneleri göreceksiniz.

Cuma günü tüm gün boyunca Üstün Ergüder Meydanı‘nda olacağız, sergimizi ziyaret etmeyi unutmayın!”

Serginin yaratıcısı Ateş Alpar ise sergiyi şöyle anlattı:

“LGBTİ+ mücadelesinin önemli bir parçası olan Onur Haftası her yıl Stonewall ayaklanmasının (28 Haziran 1969) yıldönümüne denk gelen tarih aralığında çeşitli etkinliklerle gerçekleştirilir. Stonewall Inn adlı barda, şiddet ve ayrımcılığa maruz kalan eşcinsellerin kendilerine yönelik dışlayıcı ve denetleyici baskı mekanizmalarına dayanamayıp polisi, o gün o barda hapsetmesi ile başlayan ve o hafta içinde sokaklarda bir direnişe dönüşen bu ayaklanma, dünyanın her yerinde Onur Haftası adıyla anılır.

bufok-tan-onur-fotograf-sergisi-2

Türkiye’de son birkaç yıldır Onur Yürüyüşleri çeşitli gerekçelerle ama en temelde politik nedenlerle yasaklı olmasına rağmen bir çok direniş temasıyla ve etkinliklerle var kalma mücadelesi veriyor. Bu fotoğraf sergisi buradan yola çıkarak,  beş yıldır Türkiye’nin farklı kentlerinde düzenlenen Onur Yürüyüşleri’nde çekilen fotoğraflardan oluşuyor… Sergi boyunca biber gazının gri bulutlarının arasından inatla ortaya çıkan renkli figürleri, rüzgarın yardımıyla doğaya salınan lgbti bayraklarını, uçuşan bedenleri, yasaklara rağmen topuğunu yere sağlam basarak varlığını göstermeye devam eden, ‘biz buradayız!’ diyen özneleri göreceksiniz.”

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.