UlaşımManşet

Bu yılki teması ‘Herkes için sıfır emisyonlu hareketlilik’ olan Avrupa Hareketlilik Haftası başladı

0
Fotoğraf: Ahmet Sarıkurt

Avrupa Hareketlilik Haftası (AHH) her yıl olduğu gibi bu yıl da dünyanın dört bir köşesinde 16-22 Eylül 2020 günlerinde kutlanıyor. Bu yılki teması ise “Herkes için sıfır emisyonlu hareketlilik”.

Türkiye Belediyeler Birliği‘nin (TBB) aktif olarak üstlendiği ulusal koordinasyon rolu sayesinde 2002’den bu yana düzenlenmekte olan Avrupa Hareketlilik Haftası, Türkiye’nin dört bir köşesinden büyük ilgi toplamaya devam ediyor.

2018’de düzenlenen etkinliklerde 26, 2019’da ise 64 belediye yer aldı. Bu yıl ise 340’tan fazla belediye, Hareketlilik Haftası‘na aktivitelerle katılacağını duyurmuş bulunuyor.

Berger: Türkiye’de muazzam potansiyel var

Avrupa Birliği adına yaptığı konuşmada AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger “Türkiye, kentlerde salınan hareketliliğe geçiş büyük bir tasarruf. Sürdürülebilir hareketlilik sayesinde, AB ekonomisinin sağlık ve zamandan kazançda yılda 300 milyar Avrodan fazla tasarruf ettiği tahmin ediliyor. Türkiye’de muazzam bir potansiyel var” ifadelerini kullandı.

Bu doğrultuda atılacak birçok adımın bulunduğunu belirten Berger “Kişi başına düşen bisiklet sayısı arttırılabilir ve bisiklet kullanımı pek çok kentte teşvik edilebilir. Avrupa Hareketlilik Haftamız, belediyelerin hareketlilik planlarını daha iyi uygulamada yardımcı olmakta ve çok güzel sonuçlara vesile olmaktadır. Kentlilerce uygulanacak emisyon odaklı hareketlerden yana bir hareketlenme bir parçası haline getirerek şehirlerimizi geleceğe dönük olarak daha iyi bir şekilde koruyabiliriz” dedi.

Bisikletçiler Sarıyer’de buluştu

Belediyelerin çevre ve insan dostu ulaşım planlarının tanıtılması ve yurttaşların sıfır emisyonlu hareketliliğe özendirilmesi için 16-22 Eylül 2020 günlerinde çeşitli etkinlikler düzenlenecek.

AHH’nin açılışı için yedi tepeli şehir İstanbul’un yedi farklı noktasından gün doğumu ile yola çıkan 23 bisikletçi, intermodal adı verilen entegre ulaşım sistemlerini kullanarak Sarıyer’de buluştu.

“Harekete Geçenler” adlı topluluk projesinin bu ilk faaliyetine katılan bisikletçiler aynı zamanda topluluğun da ilk üyeleriydi.

Balıkesir’de bisiklet turu

Türkiye’nin dört bir yanından belediyeler de AHH kapsamında çeşitli etkinlikler düzenledi. AHH’nin ilk gününde Balıkesir’de bisiklet turu düzenlendi.

Çorlu Belediyesi’nde çalışanlar işe bisikletle gitti

Tekirdağ’a bağlı Çorlu Belediyesi’nde de hareketlilik haftası kapsamında çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Haftanın ilk gününde belediye çalışanları işe bisiklet ile giderek farkındalık yaratmayı amaçladı.

Günün ilerleyen saatlerinde de sosyal mesafe kuralları gözetilerek parklarda halka açık egzersiz atölyeleri düzenlendi.

Şahin: Alternatif ulaşım projelerini değerlendiriyoruz

Avrupa Hareketlilik Haftası‘nın tanıtım koordinatörlüğünü üstlenen Türkiye Belediyeler Birliği (TBB), AHH insiyatifinin takibi ve AHH yapan etkinliklere katılımın desteklenmesi anlamında çok önemli bir rol üstleniyor.

TBB Başkanı Fatma Şahin yaptığı konuşmada“AHH kapsamında her yıl düzenlediğimiz yarışma ile belediyelerimizin karbon salımı düşük ulaşım alternatifleri için projelerini değerlendiriyoruz. Yarışmanın bu yılki konusu ‘Bisikletli Ulaşım Fikir ve Proje Uygulama’ olarak belirlendi” dedi.

Şahin konuşmasına “İl ve ilçe belediyelerin yoğun ilgi gösterdiği yarışma ile kent içi ulaşımda bisiklete erişilebilirliğin yaygınlaştırılması hedeflendi. Bu amaca hizmet eden ve sürdürülebilir hareketliliği artıracak yatırımlar içeren projelere destek veriyoruz” sözleriyle devam etti.

Avrupa Hareketlilik Haftası nedir?

Bir Avrupa girişimi olan AHH, sipariş edebilme hareketliliği ve plan artırarak ulaşımı günlük yaşamın bir parçası haline getirmeyi hedefliyor.

İzlediği intermodal yaklaşım, motorlu bireysel araç kullanımının azaltılmasından geçiyor. Öğrencilerin farkındalıklarını artırarak yurttaşların alternatif ulaşım yöntemlerini kullanmasını özendirmeyi amaçlıyor.

More in Ulaşım

You may also like

Comments

Comments are closed.