Bu festival genç klasikçileri arıyor!

Önümüzdeki yıl üçüncüsü düzenlenecek Genç Klasikçiler Festivali'ne başvurular başladı. Festivale katılmak isteyen genç klasik müzik sanatçılarının başvuruları için kayıtlar 1 Şubat 2011 tarihine kadar sürecek.

Önümüzdeki yıl üçüncüsü düzenlenecek Genç Klasikçiler Festivali’ne başvurular başladı. İstanbul Seyrantepe’de düzenlenen festivalin amacı gençlerde akademik müzik algısını oluşturmak ve Sanayi Mahallesi’ni iyi müzikle buluşturmak olarak tanımlanıyor. Festivali düzenleyenler festivalin diğer festivallerden farkını şöyle anlatıyorlar:

“Müziğe yeni bir perspektiften bakmak, belki yeni bir eğlence anlayışını ortaya koymak… Sadece klasik batı müziğinden değil, halk müziğinden, Klasik Türk Müziği’nden bahsedebilmek. Belirli müzik türlerinin belirli kesimler tarafından sahiplenilmesini reddetmek ve sınırları ortadan kaldırmak. Çok önemli bir başka nokta daha var: Yaptığımız şey sadece bir festivali organize etmek değil; müziğin içine girmek, öğrenmek, icra etmek isteyip buna fırsat bulamaya, gençlere çocuklara erişmek. Bu sebeple Seyrantepe ve Kağıthane bölgesinde yer alan 5 okulda konserler veriyor, yaptığımız duyurularla öğrencileri StüdYOYO’ya bekliyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı’ndan aldığımız destekle düzenleyeceğimiz kulak sınavının ardından her okuldan 1 öğrenciye, 1 senelik piyano bursu vermek için hazırlıklarımızı tamamlıyoruz.

Genç Klasikçiler Festivali, profesyonel sanatçıların yanı sıra, Türk ve yabancı genç yeteneklere, çocuklara odaklanan ve İstanbul’a armağan edilmiş özel bir etkinlik. Sanayi Mahallesi ve Kâğıthane bölgesi sakinlerini, çalışanlarını, çocuklarını kucaklayan; gencklasikciler.org ile dünyanın tüm yetenekli gençlerine ve müzikseverlerine de açık olan alternatif bir oluşum. Festival fikrinin Sanayi Mahallesi’nden çıkmış olması rastlantı değil. YOYO, Seyrantepe Sanayi Bölgesi’nde yaşıyor. Seyrantepe; sanayi bölgesini tanıyan, pek çok projesinde ilhamını bu yapıdan alan, aynı zamanda sanatla iç içe olan bir grubun merkez noktası.”

Genç Klasikçiler Festivali’ne destek verenler arasında Gülsin Onay, Fazıl Say, Şirin Pancaroğlu, Cem Mansur, Bülent Bezdüz, Irini Kyriakidou, Erdan Erzincan, Burçin Büke, Birsen Ulucan, Özcan Ulucan, Semplice Quartet ve Sevil Ulucan bulunuyor.

Festivale katılmak isteyen genç klasik müzik sanatçılarının başvuruları için kayıtlar başladı. 1 Şubat 2011 tarihine kadar sürecek olan başvurular için gerekli bilgilere ve başvuru formuna http://www.gencklasikciler.org/ adresinden ulaşmak mümkün.

(Yeşil Gazete)

Genç Klasikçiler Festivali İstanbul’da yolları çok sık kesişmeyen kişi ve kavramları yan yana getirmek düşüncesi ve hayaliyle oluştu. “Sanat ve Seyrantepe”, “gençlik ve klasik müzik”, “klasik müzik ve gündelik yaşam” birbirine uzak ikililer arasında yer alıyordu.

Çıkış noktamız, klasik müziğin bağlayıcılığına inanmaktı. Sanatçılarla, gençlerle, işçilerle, müzisyenlerle, akademisyenlerle, sokaktaki herkesle aramızdaki bağları hatırlatmak istiyorduk. Birbirimizin üstüne basarak yürüdüğümüz sırada bir an durmanın, yavaşlamanın, müziğin sesine kulak vermenin hepimize iyi geleceğine emindik.

Seyrantepe’de işinden çıkıp evlerine giden işçilerin bir kültür merkezinde buluşmaları mümkün olabilir mi? Metroda, konser vagonuna binen birinin, müziğin geldiği yönü takip ederek Seyrantepe’ye ulaşması sağlanabilir mi? Klasik müzikle dinleyici arasındaki mesafeler kısaltılabilir mi? Uluslararası boyutta bir festivalle bu sorulara “evet” cevabı verilebilir mi?

2009 yılında Seyrantepe’de yer alan 190 kişilik stüdyomuzda düzenlediğimiz ilk festivalle önemli bir adım attık. Projemize çocukları ve gençleri de dâhil ettikten sonra organizasyonun sürdürülebilir olmasına odakla zamanının geldiğini düşündük. Odağımızı bu yöne çevirmekle ilgili kararımızda, bizi destekleyen isimlerin etkisi büyük oldu. Klasik müziğin önde gelen isimlerinin bu yapıya duydukları inançla çoğaldık. Özellikle festivalimize uluslararası bir kimlik kazandırmak yolundaki çabalarımızın olumlu sonuçlarını görmekten büyük mutluluk duyduk. Bu çerçevede, komşumuz Yunanistan’la dostluk bağlarımızı kuvvetlendirecek önemli bir girişime imza atmış olduk. Bu yıl uluslararası başarılar elde etmiş 25 genç Yunanlı sanatçıyı ağırlayacak olmamız, festivalimizin kapsayıcılığını yansıtan önemli bir gösterge.

Amacımız, gençlerde akademik müzik algısını oluşturmak ve Sanayi Mahallesi’ni iyi müzikle buluşturmak. Müziğe yeni bir perspektiften bakmak, belki yeni bir eğlence anlayışını ortaya koymak… Sadece klasik batı müziğinden değil, halk müziğinden, Klasik Türk Müziği’nden bahsedebilmek. Belirli müzik türlerinin belirli kesimler tarafından sahiplenilmesini reddetmek ve sınırları ortadan kaldırmak. Çok önemli bir başka nokta daha var: Yaptığımız şey sadece bir festivali organize etmek değil; müziğin içine girmek, öğrenmek, icra etmek isteyip buna fırsat bulamaya, gençlere çocuklara erişmek. Bu sebeple Seyrantepe ve Kağıthane bölgesinde yer alan 5 okulda konserler veriyor, yaptığımız duyurularla öğrencileri StüdYOYO’ya bekliyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı’ndan aldığımız destekle düzenleyeceğimiz kulak sınavının ardından her okuldan 1 öğrenciye, 1 senelik piyano bursu vermek için hazırlıklarımızı tamamlıyoruz.

Genç Klasikçiler Festivali, profesyonel sanatçıların yanı sıra, Türk ve yabancı genç yeteneklere, çocuklara odaklanan ve İstanbul’a armağan edilmiş özel bir etkinlik. Sanayi Mahallesi ve Kâğıthane bölgesi sakinlerini, çalışanlarını, çocuklarını kucaklayan; gencklasikciler.org ile dünyanın tüm yetenekli gençlerine ve müzikseverlerine de açık olan alternatif bir oluşum. Festival fikrinin Sanayi Mahallesi’nden çıkmış olması rastlantı değil. YOYO, Seyrantepe Sanayi Bölgesi’nde yaşıyor. Seyrantepe; sanayi bölgesini tanıyan, pek çok projesinde ilhamını bu yapıdan alan, aynı zamanda sanatla iç içe olan bir grubun merkez noktası.

“Sanayi Devrimi” olarak tanımlanan festivalimizin bu yıl ikincisini gerçekleştiriyoruz. Müziği İstanbul’a alternatif bir noktadan yayılmasını sağlamak; İstanbul’un kozmopolit yapısını, karmaşasını ve çılgın uğultusunu müziğin pek çok türüyle dengelemek istiyoruz. Bunu gençlerle, işçilerle, sanatçılarla ve destekçilerimizle bir arada başarmak en büyük hedefimiz.

Bize, Genç Klasikçiler Festivali’ne inanan, desteklerini esirgemeyen onur konuklarımıza; Gülsin Onay, Fazıl Say, Şirin Pancaroğlu, Cem Mansur, Bülent Bezdüz, Irini Kyriakidou, Erdan Erzincan, Burçin Büke, Birsen Ulucan, Özcan Ulucan, Semplice Quartet, Sevil Ulucan ve şef Anastasion Symeonidis eşliğindeki Yunan Gençlik Orkestrası’na sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Tanrı ve şiddet

İlahi şiddetin amacı hukuksal bir yaptırım ya da düzen değil, aksine kurbandır.

Kadıköy Kaymakamlığı ‘Queer’in gösterimini yasakladı: Toplum barışını tehlikeye atar!

MUBI, yasak kararının sanatı ve ifade özgürlüğünü kısıtlayan bir müdahale olduğunu belirterek,  festivalin tamamen iptal edildiğini duyurdu.

BİFED’de büyük ödül yerlilerin mücadelesini anlatan Twice Colonized’ın

11. Bozcaada Ekolojik Belgesel Festivali'nde ödüller sahiplerini buldu. İlk kez mansiyon ve müzik ödülleri verilen festivalde Açık Radyo ve Gebze'de katledilen hayvanlar unutulmadı.

[Bir şarkının hikayesi] Shine On You Crazy Diamond/ Pink Floyd

'Paralel evrende kaybolan' Syd'e hayranlık ve onu kaybetmenin üzüntüsünü dile getiren 'Shine on you Crazy Diamond', olağanüstü bir yeteneğe, benzersiz bir övgü olarak müzik tarihine geçti. 

Gürcistan Tiyatro Festivali’nde distopik bir geleceğe bakış – Seda Elhan

Distopyanın kapsülünde sergilenen bir gelecek sorgulaması olan 'Home, To Zero' çevre bilinci üzerine kafa yoran herkesin ilgisini çekecek bir yapım. Tiflis'e yolunuz düşerse mutlaka izleyin.

EN ÇOK OKUNANLAR