Dünyaİklim KriziManşet

Aşırı yağışların gölgesinde Burning Man: Çamurlar üzerinde kilometreler süren kaçış

0
Fotoğraf: Reuters

Nevada çölünde düzenlenen Burning Man festivali, şiddetli yağış nedeniyle katılımcılara zorlu kaçış yolları arattı. Kimisi çamura dönüşen festival alanından yalınayak kilometrelerce yürürken kimisi de saatlerce otostop çekerek alandan çıkmaya çalıştı.

Cuma (1 Eylül) gecesi şiddetli yağmurun yetkililerin kasabaya giriş çıkışları kapatmasına neden oldu. Pazar günü (3 Eylül) Nevada çölünde düzenlenen Burning Man festivaline katılan binlerce kişi mahsur kaldı.

Dün (3 Eylül) ise daha şiddetli yağış beklendiği için etkinliğin organizatörleri katılımcılara yiyecek ve su tasarrufu yapmaları yönünde uyarılarda bulundu.

Fotoğraf: Maxar Technologies – AP

Öte yandan ülkenin Ulusal Hava Durumu Servisi’nden Meteorolog Mark Deutschendorf, festival çevresindeki bölgede yağışların dün sona erdiğini belirtildi.

Festivaldeki ana etkinlik olan sembolik olarak büyük bir ahşap insan formundaki heykelin yakılması etkinliği ikinci kez Pazartesi (4 Eylül) gecesine ertelendi.

Bir kişi hayatını kaybetti

Polis dün festivalde hayatını kaybedenin kişiyle ilgili soruşturmayı ise sürdürüyor.

Bir kişinin hayatını kaybetmesinin ardından organizatörler, festivali araç girişlerine kapatmıştı. Yetkililer ölümle ilgili ayrıntı bilgi vermedi. Pershing’teki polis kaynakları ölen kişinin kimliğini veya ölüm nedenini açıklamazken ölümün araştırıldığını söyledi.

Burning Man’de daha önce de pek çok kez zorlu şartlara karşı mücadele verilmişti. Organizatörler, 2018’de toz fırtınaları nedeniyle festivale girişleri geçici olarak durdurmak zorunda kaldı ve etkinlik, pandemi sırasında iki kez tamamen iptal edildi.

Fotoğraf: AFP

İnsanlar Burning Man’de nasıl mahsur kaldı?

Festival her yıl Nevada’nın kuzeybatısındaki Black Rock Çölü‘nün ortasında, Black Rock City’de düzenleniyor.

Her yıl dünyanın dört bir yanından ıssız, kurak coğrafyaya seyahat eden 70 binden fazla kişiye festivalde ev sahipliği yapıyor. Bu insanlar genellikle çamur ve yağmurla değil, aynı zamanda tozla da mücadele etmek zorunda kalıyor.

Büyük şehirlerden uzaktaki alana en yakın yerleşim yeri ise 140 milden (225 km) daha uzakta bulunan Reno.

Burning Man’e ulaşmak için insanların ya festivalin kapısına giden iki şeritli kırsal karayolundan ulaşmaları ya da küçük, geçici havaalanına uçmaları gerekiyor. Yetkililer, her ikisinin de Pazar günü kapalı olduğunu bildirdi.

Fotoğraf: Maxar Technologies – AP

Yetkililer, yağmurun Burning Man’e giriş ve çıkış rotasını araç kullanılamayacak kadar ıslak ve çamurlu bir hale getirdiğini söyledi.

The Burning Man Project‘e bağlı bir sosyal medya hesabına göre, çamurlu koşullar, etkinlik organizatörlerinin Pazar gecesi planlandığı gibi insan formundaki ahşap heykeli yakmadan önce, yangın güvenliği de dahil olmak üzere ağır ekipmanları alana getirmesini de engelledi.

Bazı vatandaşlar ise festivalden ana yollara yürüyerek ve otostop çekerek ancak çıkabildi.

Eski adıyla Twitter olarak bilinen sosyal medya platformu X‘te yapılan bir paylaşımda, D.J. ve yapımcı olan Diplo, kendisi ve Chris Rock‘ın dışarı çıkmak için “çamurda 5 mil [8 km] yürüdüklerini” söyledi.

Organizatörler, araçların çamura saplandığını ve bu durumun herkesin festival alanından ayrılmasını zorlaştırdığını bildirdi. Burning Man organizatörleri insanları dün araba kullanmamaları konusunda uyardı.

Canlı etkinlikler için güvenlik uygulamaları sağlayan Event Safety Alliance‘ın başkan yardımcısı Steven Adelman, müzik festivallerinde beklenmedik çamurlarla karşılaştığını söyledi.

Öte yandan Pazar günü kuzey-orta ve kuzeybatı Nevada’nın bazı kısımları için sel uyarısı yapılmıştı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.