ManşetDünyaİklim Krizi

Brezilya’nın sahil kasabası denizde kayboluyor

0
AFP

Atlantik Okyanusu, Rio de Janeiro‘nun kuzeyindeki bu küçük kasabada, yılda ortalama altı metre ilerledi. Deniz şimdiden 500’den fazla evi sular altında bıraktı.

Akbabalar, Brezilya‘nın 6 bin kişinin yaşadığı tatil kasabası Atafona‘da, küresel ısınma nedeniyle deniz seviyesinin yükselmesiyle birlikte kıyı şeridinde kalan son evlerin kalıntıları arasında dolaşıyor.

Denizde kaybolan Brezilya tatil kasabası: Atafona

Buenos Aires Times’in haberine göre; evini kaybeden kasabalılardan biri olan João Waked Peixoto “Ne zaman ayrılmak zorunda kalacağız? Bu bir muamma” diyor. Peixoto düşüncelerini şöyle ifade ediyor:

“Deniz 15 günde üç dört metre ilerledi. Duvarımız önümüzdeki haftaya kadar dayanamayabilir.”

Uzun süredir aşırı erozyondan muzdarip olan Atafona, her yıl beş metre veya daha fazla kıyı şeridi kaybeden dünya çapındaki kıyı şeritlerinin yüzde dördünün bir parçası. Fluminense Federal Üniversitesi’nden Jeolog Eduardo Bulhões, sorunun deniz seviyelerinin yükselmesine neden olan ve akıntılarla birlikte hava sıcaklıklarını artıran küresel ısınma nedeniyle daha da kötü bir hal aldığını belirtiliyor.

Bölge, Atafona’dan geçen Paraíba do Sul nehrinin taşıdığı tortu ve kumlarla birlikte maden ve tarım gibi faaliyetler nedeniyle ayrıca daraldı. Sahildeki inşaat, kum tepelerini ve bitki örtüsünü doğal ekosistem savunmasını ortadan kaldırarak sorunu daha da ciddi bir boyuta taşıdı.

‘Terk edilmiş’

Yerel yetkililer, okyanusun dalgalarının gücünü azaltmak için setler inşa etmek ve nehir deltasından sahile kum çekmek de dahil olmak üzere erozyonu engellemek için çeşitli planlar üzerinde çalıştılar.

Jeolog Bulhões, Hollanda, İspanya ve Amerika Birleşik Devletleri‘ndeki benzer girişimlere göre modellenen bir proje önerdi. Ancak projeler şu ana kadar sadece kağıt üzerinde kalmış durumda.

Belediye küresel ısınmadan dolayı evini kaybedenlere maddi yardım yapıyor

İlçenin çevre müsteşarı Alex Ramos, AFP’ye henüz kimsenin kesin bir çözüm bulamadığını ve sunulacak planın önce çevre düzenleyicilerinin onayını alması gerektiğini söyledi. Ek olarak ilçe, evlerini erozyon nedeniyle kaybeden 40’tan fazla aileye ayda bin 200 Brezilya Reali (3 bin 169 Türk Lirası) ödeyen bir sosyal yardım programı başlattı.

Yerel yönetim siyasi irade eksikliğinden dolayı suçlanırken SOS Atafona mahalle derneği başkanı Veronica Vieira ise “Sözleri dinlemeye devam ediyoruz. Ama bu kasaba terk edilmiş. Bu bir kıyamet” diyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.