İklim Krizi

Brezilya’nın da iklim vaadi şekilleniyor

0
Brezilya'nın iklim konusunda üstleneceği sorumluluk Amazonlar'ı korumak.

Önde gelen ekonomiler ve Meksika’nın iklim vaadlerini açıklamalarının ardından, büyük nüfusu ve gezegen için yaşamsal yağmur ormanlarıyla önemli bir aktör olan Brezilya ne çeşit vaadlerde bulunaca-Iına dair sinyaller veriyor.

Başkent Brasilla‘da konuşan Çevre Bakanı Izabella Teixeira, ülkenin iklim vaadini sunmakta sona kalmayacağını, ve vaadlerinin cüretkâr olacağını söyledi. Brezilya, net sıfır ormansızlaşma, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı, ve düşük karbon  odaklı tarıma dayanan bir salım sınırlama politikası güdecek. Bakan’a göre, bunu yapmak için daha fazla yabancı fon ve teknoloji transferine ihtiyacı olacak.

Brezilya'nın iklim konusunda üstleneceği sorumluluk Amazonlar'ı korumak.

Brezilya’nın iklim konusunda üstleneceği sorumluluk Amazonlar’ı korumak.

Ağırlıkla ormansızlaşma kaynaklı olan salımlarını, resmi rakamlara göre 2005-2012 arasında %41 indiren Brezilya, bu süre dahilinde enerji üretiminden kaynaklı salımlarda %36 artış kayd etmiş olsa da daha fazla indirim öngörmüyor. Bunun yerine, yeni enerji yatırımlarında rüzgâr, hidroelektrik, ve teknoloji yardımı olursa güneşe ağırlık vermeyi vaad ediyor, ülkenin enerji kaynaklı salımlarının dünya salımlarının %0.1’inden azına tekabül ettiğinin ve sorumluluğun gelişmiş ekonomilerde olması gerektiğinin altını çiziyor.

Bunun yerine, Amazonların büyük bir bölümünü sınırları içine alan Brezilya’nın sera gazı salım indirimi, ormansızlaşmayla başarılı mücadelesine devam etmek, başta sığır yetiştiricilerince yapılan yasa dışı ormansızlaşmayı durdurmak, ve gerçekleşeninin yerine yeniden ormanlaştırmayla net sıfır orman kaybına odaklanacak. Ülke, ayrıca emisyonlarının 1/3’ünün kaynağı tarımda sabansız tarım gibi daha düşük salıma yol açan yöntemleri benimsemeyi öneriyor.

Teixeira’nın demeci, ayrıca, ülkenin geçmişte olduğu gibi Çin, Hindistan ve gelişmekte olan ekonomilerle ittifak arar ve tarihsel sorumluluğu olanlardan daha fazla taviz ister bir müzakere hattı benimseyeceğine işaret ediyor.

(Yeşil Gazete, Bloomberg Business)

 

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.