ManşetDoğa MücadelesiEkoloji

Brezilya’daki yangın olağanüstü hal ilan ettirdi

0

Brezilya’nın Matto Grosso do Soul eyaletinde büyük bir hızla yayılan yangınların dünyanın en büyük sulak alanı olan Pantanal’ın yüzde 15’inden fazla bölümünü yok etmesinin ardından olağanüstü hal ilan edildi.

Eyalet valisi Reinaldo Azambuja, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, olağanüstü halin 90 günden fazla süreceğini ve yangınla daha fazla mücadele etmeye yardımcı olacağını söyledi.

1,5 milyon hektar yandı

Brezilya’da 150 bin kilometre karelik alanı kaplayan ve Bolivya ve Paraguay’a da uzanan bölgede bu yıl çıkan yangın sayısı, geçen yıla göre yüzde 200 arttı. Brezilyalı Yerli Halklar Birliği örgütü, bölgede yanan alanın Sao Paulo’nun 15 katı büyüklüğünde olduğunu kaydetti.

Federal Rio de Janeiro Üniversitesi, uydu görüntülerinden yola çıkarak yaptığı hesaplamada ağustos başından bu yana Pantanal bölgesinde yaklaşık 1,5 milyon hektar sulak alanın yandığını ortaya koydu.

Zengin biyoçeşitlilik tehlikede

Pantanal’ın yaklaşık bin 200 canlı türüne ev sahipliği yaptığı tahmin ediliyor. Bu türlerden 36’sı, soyunun tükenmesi riskiyle karşı karşıya. Yerel medya kuruluşları, geyik, kuş ve kedigil gibi hayvan türlerinin Transpanteneira karayoluna ulaştığını ve gönüllüler tarafından kurtarıldıklarını aktardı.

Ender türlerden olan mavi Amerikan papağanları da yangın tarafından büyük ölçüde etkilenen türler arasında yer alıyor. Uluslararası vahşi kedi koruma örgütü Panthera ise Pantanal’da yangınlar nedeniyle 200 kadar jaguarın öldüğünü, yaralandığını veya yerlerinden olduğunu bildirdi.

Telesur’un Brezilya muhabiri Nacho Lemus, bölgede son 48 saatte 8 bin 900 noktada yangın kaydedildiğini ve dumanların perşembe gününe kadar Brezilya’nın güney doğusuna, Bolivya ve Paraguay’a ve Arjantin’in kuzey doğusuna ulaşmasının beklendiğini belirtti.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.