DünyaManşet

Brezilya’da insan hakları savunucusu Marielle Franco cinayeti isyanı

0
Marielle Franco

Brezilya’da belediye meclisi üyesi ve insan hakları savunucusu Marielle Franco’nun silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirmesi ülkeyi ayağa kaldırdı.

Marielle Franco

Kendisi de Rio de Janeiro kentinin yoksul favelalarından biri olan Mare’de doğan Franco, polis şiddetine karşı eleştirileriyle öne çıkıyordu. Çarşamba gecesi öldürülen Franco için dün gece Rio’da toplanan yüz binler, katillerin bulunmasını ve yoksullar üzerindeki polis şiddetini protesto etti.

Binlerce kişi sokaklarda

Telesur’un haberine göre yaşam savunucusu Marielle Franco’nun öldürülmesinin ardından Brezilya’da halklar ülke genelinde sokağa çıktı.

Sosyalizm ve Özgürlük Partisi (PSOL) üyesi olan 38 yaşındaki Marielle Franco, polis şiddetine karşı, kadın hakları ve Brezilya’nın en yoksulları ve şiddetin de hedefi olan siyah Brezilyalıların hakları konusundaki mücadelesiyle tanınıyordu. Franco’nun öldürülmesi siyasi bir infaz olarak değerlendiriliyor.

Rio Polis Şefi Rivaldo Barbosa da, yaptığı açıklamada, “infaz” ihtimalini de değerlendirdiklerini söyledi. Saldırıda Franco’nun şöförü de yaşamını yitirirken, basın sorumlusu ise yaralı kurtuldu.

Marielle Franco 

38 yaşındaki yaşam savunucusu ve şehir konsey üyesi Franco, 2016 yılında en yüksek beşinci oyu alarak konsey üyesi seçilmişti.

Telesur’un haberine göre Maré Favelasından olan Franco, ülkede önde gelen yaşam savunucularındandı.

Franco, Twitter üzerinden geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada polis şiddetini şu sözlerle eleştirmişti:

“Polise atfedilebilecek genç bir erkek cinayeti daha. Matheus Melo öldürüldüğünde kiliseden çıkıyordu. Bu savaşın sona ermesi için daha kaç kişi ölmek zorunda?”

 

(Evrensel, Gazete Karınca, Telesur)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.