DünyaKoronavirüs SalgınıManşet

Brezilya yargısı Bolsonaro’ya maske zorunluluğu getirdi

0

Bolsonaro aleyhindeki dava bir avukat tarafından açılmıştı. Sosyal mesafe kurallarını ihlal ederek seçim toplantılarında taraftarlarıyla bir araya gelen, kucağında bebeklerle fotoğraf çektiren Brezilya lideri, yasaklara meydan okumak için başkanlık sarayında 1300 kişiyi mangal partisine davet ettiğini açıklamış ancak tepkiler üzerine son anda bu kararından vazgeçmişti. 

Kararın Brasilia Federal Bölgesi’nde yürürlükte olan kararname kapsamında alındığı ifade edildi. Bolsonaro’nun kamusal alanda maske takmaması halinde 2 bin real para cezasına çarptırılabileceği belirtildi.

Hakim: Devlet Başkanı karardan muaf değil 

Brasilia Federal Bölge Valisi Ibaneis Rocha‘nın aldığı karar  gereği  başkent Brasilia’nın da içinde yer aldığı Brasilia eyaletinde, tüm kamusal alanlarda maske takma mecburiyeti bulunuyor. 11 Mayıs’ta alınan karar gereği maske takmayanlara 2 bin real (yaklaşık 387 dolar) para cezası kesiliyor.

Bu mecburiyete gönderme yapan Hakim Renato Borelli, Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun da söz konusu kuraldan muaf olmadığını belirtti. Borelli, Devlet başkanı ya da diğer kamu görevlilerinin maske takmamaları durumunda 2 bin real para cezasına çarptırılacaklarını ifade etti.

Anayasa’ya göre devlet başkanlarının halkın sağlığını koruma görevi olduğunu vurgulayan Borelli, “Kişisel koruyucu donanım olmadan halkın arasına karışmak, insanların sağlıklarını riske atmak, en basit haliyle saygısızlıktır” dedi. Yargıç kararın tüm kabine üyeleri için de bağlayıcı olduğunu söyledi.

Brezilya Başsavcılığı karara itiraz edeceğini açıkladı.

‘Önlemler salgından zararlı’ demişti

Brezilya Devlet Başkan Jair Bolsonaro, salgının başlangıcından itibaren virüsün yayılmasını engellemek için alınan önlemlerin salgından daha zararlı olduğunu savunuyor. Covid-19’u “küçük bir grip” olarak niteleyen Bolsonaro, salgın karşısında yeterli önlem almadığı gerekçesiyle sıkça eleştirilmiş, salgın nedeniyle zor günler geçiren ülkede, bir ayda sağlık bakanı iki kez değiştirilmişti.

Latin Amerika’nın en büyük ülkesi olup nüfusu 211 milyonu aşan Brezilya’da, Covid-19 salgınında 52 bin 645 kişi öldü, vaka sayısı ise 1 milyon 145 bin 906 olarak kayda geçti. Bolsonaro son olarak bir miting sırasında kendisini destekleyenlere maskesiz olduğu halde sarılmasıyla gündem olmuştu.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.