Enerjiİklim KriziManşet

BP 2023 bütçesini açıkladı: Fosil yakıta milyarlarca dolar yatırım daha

0
Birleşik Krallık orjinli, çok uluslu petrol şirketi BP, gelecek yıl yenilenebilir yatırımlara harcadığı miktarın iki katını petrol ve gaz projelerine harcamayı planladığını açıkladı. Şirketin yeşil enerji yerine yine fosil yakıtlara öncelik vermesi tepki topladı. 

2021’de şirketin sermaye harcaması 12,8 milyar dolardı ve bu yıl 14 milyar-15 milyar dolar ve 2023 ile 2025 yılları arasında yılda 14 milyar-16 milyar dolar harcaması bekleniyor. Bu kapsamda, “dayanıklı hidrokarbonlara” yapılan yatırım, 2022’de 9 milyar dolardan, 2023’ten 2025’e kadar 10 milyar dolara” çıkacak ve buna yıllık 7,5 milyar dolar petrol ve gaz projeleri de dahil olacak.

Şirket 2023 ile 2025 yılları arasında “düşük karbonlu” enerji projelerine yılda 3 ila 5 milyar dolar yatırım yapmayı planlıyor ve on yılın ikinci yarısında ise bunu yılda 4 milyar dolardan 6 milyar dolara yükseltmeyi hedefliyor.

‘Getirileri en üst düzeye çıkaracağız’

Friends of the Earth’ün politika başkanı Mike Childs, BP’nin planlamasıyla ilgili” Paranızı nereye harcadığınız, öncelikleriniz hakkında çok şey söylüyor” dedi: “Bir iklim acil durumunun ortasında BP’nin temiz, yeşil yenilenebilir enerji kaynakları yerine gezegeni ısıtan fosil yakıtlara milyarlarca dolar daha fazla yatırım yapmayı planlaması şaşırtıcı.”

Petrol şirketi, Rusya‘nın Ukrayna‘yı işgaliyle körüklenen  gaz fiyatlarındaki artışın ardından bu yıl büyük kar elde etmişti.

86 milyar sterlinlik bütçesiyle şirket, üretime dönük petrol ve rafinaj yatırımlarının 10 yıldan daha kısa sürede, gaz projelerinin ise 15 yıl içinde geri dönmesi gerektiğini  gerektiğini açıkladı. Açıklanan yıllık raporda, “Bu odaklanmış ve disiplinli sermaye çerçevesinin, petrol ve gaz alanındaki cazip yatırım fırsatlarıyla birlikte getirileri en üst düzeye çıkarması bekleniyor” denildi.

‘Yeşil enerji reklamları’

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.