DünyaHayvan HaklarıManşet

Yaban keçileri istilasındaki küçük İtalya adası, ‘sahiplendirme kampanyası’ başlattı

0
İtalya‘nın uzak bölgesindeki bir adanın belediye başkanı, adadaki yaban keçilerinin sayısının artması üzerine keçileri sahiplendirme kampanyası başlattı.

Sicilya Adası’nın kuzeyinde yer alan Eolie Adaları‘ndan Alicudi‘nin Belediye Başkanı Riccardo Gullo, sayım yapılmasının ardından keçilerin nüfusunun 100 kişilik ada nüfusundan altı kat daha fazla olduğunu görünce bu fikrin aklına geldiğini söyledi.

Dağ keçileri  yaklaşık 20 yıl önce bir çiftçi tarafından adaya getirildi. Çiftçi onları serbest bırakınca çoğalmaya başladılar ve kasabayı adeta ele geçirdiler. Şu sıralarda Alicudi’de yıllardır yaşayan hayvanlar, zamanlarının çoğunu volkanik adanın zorlu dağları ve yamaçlarında geçiriyor. Ancak nüfusları arttıkça, bahçelere ve tarım alanlarına zarar vermeye başladılar. İnsanların yaşam alanlarına da girmeye başlayan hayvanların, bahçe  duvarlarını yıkıp evlere girdikleri de oldu.

Gezgin hayvanlar olarak bilinen keçiler önlerine çıkan yapraklar ve meyvelerle besleniyor, dolayısıyla kontrol altına alınmazlarsa bitki örtüsüne zarar verebiliyorlar.

“Bir keçi sahiplenin” kampanyasına başvurular 10 Nisan’a kadar yapılabilecek. Başvuru sahiplerinin taleplerini yerel makamlara e-postayla göndermeleri ve talebin resmileşmesi için yaklaşık 17 dolar damga ücreti ödemeleri gerekiyor.

Kampanya , yerli sürü idare edilebilir bir sürüye (ideal olarak yaklaşık 100) düşene kadar devam edecek. Keçileri alan kişilere hayvanları yakalayıp adadan çıkarmak için 15 gün verilecek.

CNN‘e konuşan Gullo, daha şimdiden keçileri sahiplendirme başvrurusunda bulunanlar olduğunu söyledi: “Kampanyayı ilk duyurduğumuzdan bu yana düzinelerce kişiden başvuru aldık. Vulcano Adası’ndaki bir çiftçi de birkaç keçi alacak. Çok sevilen ricotta peynirinden yapıyor.”

Vulcano, Alucindi ile birlikte Eolie Takımadalarını oluşturan yedi adadan biri. Takımada UNESCO kültür mirası olarak belirlenmiş bir yer.

Belediye başkanı, keçi etinden burger yapan işletmelerin başvurmasına ise sıcak bakmıyor: “İdeal olarak, insanların hayvanları yemek yerine evcilleştirmeye çalıştıklarını görmek isteriz.”

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.