Hayvan HaklarıManşet

Güney Afrika’da gergedan cinayetleri: Nesli tükenmekte olan 499 gergedan katledildi

0

Güney Afrika‘da son hükümet rakamları, 2020’den bu yana gergedan cinayetlerinde bir artış olduğunu ortaya koyuyor.

Güney Afrika Ormancılık, Balıkçılık ve Çevre Dairesi 27 Şubat’ta, geçen yıl ülke genelinde 499 beyaz ve siyah gergedanın kaçak avcılar tarafından öldürüldüğünü açıkladı.

Toz haline getirilip geleneksel ilaç ve tonik olarak kullanılmak üzere Asya’nın bazı bölgelerindeki karaborsalarda küçük bir servet değerinde satılan gergedan boynuzları için bu hayvanların kaçak avlanması, koruma ekiplerinin en büyük kabusu haline gelmiş durumda. Kaçak avcılık özellikle Afrika’nın ana gergedan popülasyonuna ev sahipliği yapan Güney Afrika’da yaygın olarak yapılıyor.

Güney Afrika’da kaç gergedan öldürüldü?

Kaçak avlanma, Güney Afrika’da 1.200’den fazla gergedanın öldürüldüğü 2014 yılında zirveye ulaşmıştı. 2023 yılı toplamı bu zirvenin altında kalsa da sorun hiçbir zaman ortadan kalkmadı ve 2020’den bu yana kaçak avlanmada endişe verici bir artış eğilimi görülüyor.

Koruma görevlileri, kaçak avlanmanın odağının, gergedan popülasyonlarının harap edildiği Kruger Ulusal Parkı‘ndan ülkenin doğusundaki KwaZulu-Natal eyaletine doğru yayıldığını söylüyor.

Yıllara göre kaçak gergedan avlama sayılarının grafiği.

Ormancılık, Balıkçılık ve Çevre Dairesi’nin yaptığı basın açıklamasında, bazı kaçak avcıların 10 yıl hapis cezasına çarptırıldığı bir dizi başarılı tutuklama ve mahkûmiyet kararı ayrıntılarıyla anlatılıyor.

Gergedanların ve diğer türlerin kaçak avlanma  ve ticaretine karşı koruma çalışmaları yürüten Born Free’nin Politika Başkanı Dr. Mark Jones, “Kaçak gergedan avcılığı, son yıllarda hassas gergedan popülasyonları için en büyük tehdit. Öksüz kalan yavrular ise hedeflenen hayvanların yanı sıra gözardı ediliyor. Bu belanın üstesinden gelmek için çok zaman, çaba ve kaynak harcandı ancak  Güney Afrika’nın, özellikle milli parklarında, kaçak avlanma olaylarında bir kez daha artan eğilimi görmek son derece endişe verici” diye konuştu.

Nesli Tehlike Altında Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşme‘nin 19. Taraflar Konferansı (CITES) için hazırlanan bir rapora göre, 2021 yılı sonunda Afrika kıtası, tahminen 22.137 gergedanın evi. Bunların yaklaşık üçte ikisi; 2 binden fazlası siyah gergedan olmak üzere 15 bin civarı  Güney Afrika’da korunan alanlarda yaşıyor.

Dr Jones, Botsvana ve Namibya’da kaçak avlanmanın arttığına ilişkin son rakamların, yasadışı boynuz ticaretini koordine eden organize suç örgütleriyle mücadele etmek ve ülkelerin pazarlarındaki gergedan boynuzu talebini azaltmak için çok daha fazla şey yapılması gerektiğini açıkça gösterdiğine işaret etti: “Güney Afrika’daki gergedanların acımasız ganimet avına kesinlikle son vermenin zamanı geldi. Önemli gergedan popülasyonlarında süregelen düşüşler göz önüne alındığında, bu görkemli hayvanlar için yaşanabilir bir gelecek sağlamak istiyorsak, tüm hayvanların değerli ve hayati öneme sahip olduğu düşünülmelidir.”

You may also like

Comments

Comments are closed.