Bornova karbon salımlarını azaltacak!

Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, Avrupa Parlamentosu’nda çevre geleceği ile ilgili kararlara imza attı. Bornova Belediyesi üye diğer Avrupa belediyeleri gibi 2020 yılına kadar karbondioksit (CO2) salımını yüzde 20 oranında düşürmeyi taahhüt etti. Avrupa Parlemontusu Başkanı Jerzy Buzek ile birebir görüşme fırsatı bulan Başkan Sındır, temiz enerji kaynaklarının kullanımını yaygınlaştırmayı ve hem Bornova hem de İzmir’in çevre geleceğini güvence altına almak için gönüllü taahhütte bulundu

Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, Avrupa’nın en büyük yerel yönetim ağları arasında yeralan Enerji Kentleri Ağı (Energycities) içinde yürütelen Belediye Başkanları Sözleşmesi’ne (Covenant Of Mayors) imza attı. Avrupa Parlementosu’nda düzenlenen törende atılan imzayla Bornova, Türkiye’yi Avrupa’da enerji geleceği açısından temsil eden en önemli aktörlerden biri oldu. Avrupa’nın en büyük çevreci girişimlerinden birinin önce Bornova’da, sonra da İzmir’in diğer ilçelerinde hayata geçmesi için ilk adım atılmış oldu. Bornova Belediyesi üye diğer Avrupa belediyeleri gibi 2020 yılına kadar karbondioksit (CO2) salınımını yüzde 20 oranında düşürmeyi taahhüt etti.

500’ün üzerindeki Avrupalı belediye başkanının Avrupa’nın kalbi sayılan Avrupa Parlamentosu’ndaki buluşması, sembolik “Belediye Başkanları Sözleşmesi” imza töreni ile son buldu. Bu imza töreniyle birlikte sözleşmeye taraf olan belediyelerin sayısı 3 bin 113’e ulaştı.

Covenant of Mayors”, “Belediye Başkanları Sözleşmesi” nedir ?

Bornova Belediyesi, Avrupa Birliği bünyesinde 2020 yılına kadar karbondioksit (CO2) emisyonunu %20’ler den daha aşağılara çekmeyi hedefleyen bir girişim olan ve Avrupa Komisyonu tarafından da desteklenen “Covenant of Mayors’a” (Belediye Başkanları Sözleşmesine)  bu yıl mayıs ayında meclis kararı alarak taraf oldu. Sözleşmeye şu anda 3056 kurum imza atarak taraf oldu. Bu kurumlar, belediyeler ve bölgesel yönetimlerden oluşuyor. Sözleşmenin temel amacı : ‘’CO2 gazlarından arınmış, küresel ısınmayla savaşan, yenilenebilir ve temiz enerji kaynaklarının kullanımını özendirmek.” Olarak özetleniyor. Böylelikle, Sözleşmeye imza atan tüm belediye başkanları, Avrupa Birliği’nin CO2 emisyonunu azaltma hedefleri adına gönüllü taahhütte bulunmuş oluyor.

Bornova Belediyesi sözleşmeye taraf olarak neleri taahhüt etmiş olacak

–    İlçemizde temel emisyon envanteri hazırlamayı,
–    Başarmak istediğiniz hedeflerinizin altını çizen önlemleri ve politikaları içeren  “Sürdürülebilir Enerji Eylem Planını Hazırlamayı
–    Her 2 yılda bir programın uygulanması ve geçici sonuçların derecesini belirten uygulama raporlarını düzenli olarak yayınlamayı
–    Paydaşlar ve vatandaşların katılımını sağlayarak Yerel Enerji Günleri gibi organizasyonları veya faaliyetleri teşvik etmeyi
Diğer yerel yönetimlerin de katılımını sağlayarak belediye başkanları sözleşmesinin mesajını yaygınlaştırmayı;

Koray Doğan Urbarlı
Koray Doğan Urbarlıhttp://urbarli.net
İzmir’de doğdu. İzmir Kız Lisesi’nden sonra Hacettepe Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nü bitirdi. İlk önce Ege Üniversitesi Sosyoloji’de, sorasında da Ankara Üniversitesi Sosyoloji’de yüksek lisans yapmaya başladı. İkincisine devam ediyor. Bir kamu belediyesinin Dış İlişkiler Müdürlüğü’nde beyaz yakalı işçi olarak hayatına devam ediyor. Yeşil Gazete ekibine köşe yazıları, Türkiye, spor ve Dünya haberleri ile katkı sunuyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Deştinliler’den festival: Çimentocuları nasıl yendiğimizi dünya görsün istedik

Menteşe’nin Bayır ve Yatağan’ın Deştin mahallelerinde kurulmak istenen entegre çimento tesisini engelleyen halk, kazanımlarını iki günlük festivalle kutladı.

Beyşehir Gölü’ndeki Çeçen Adası satılığa çıkarıldı: Metrekaresi 310 TL

Konya'daki tek ada olan Çeçen Adası 550 dönüm büyüklüğünde. Hayvancılık ve tarım yapılan adanın bedeli ise 165 milyon lira civarında.

Ordu’da maden arama sondajına karşı miting çağrısı: Yaylalarımıza dokunma!

Korgan Aybastı Kabataş Yaylalarını Koruma Platformu, Ordu-Perşembe'de maden arama sondajına karşı 13 Ekim'de yaylada miting düzenleyecek. 

Lapseki’de madenin ‘kapasite artırımı’ için yapılan keşfe bölge halkı alınmadı

Yöre halkı, Çanakkale Lapseki'de çinko, bakır ve kurşun madeni ile atık depolama tesislerinin kapasite artırımına verilen ÇED olumlu kararına dava açmıştı.

Batı Karadeniz halkı, madene karşı bir arada

Zonguldak-Alaplı'da verilen IV. Grup maden arama ruhsatı, Devrek, Çaycuma, Devrek ve Akçakoca'yı da etkileyecek. Bir araya gelen köylüler, yaşam alanlarına sahip çıkma sözü verdi.

EN ÇOK OKUNANLAR