ManşetSağlık

İzmir’de hava kirliliğinde Aliağa ve Bornova ilk sıralarda

0

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 2022 yılına ait İzmir’in çevre durumu raporunu yayımladı. Rapora göre, kentte sanayi kaynaklı hava kirliliğinin en fazla yaşandığı ilçe ağır sanayi kuruluşlarının yer aldığı Aliağa oldu.

İlçede demir-çelik, petrokimya, kömür eleme ve paketleme, geri kazanım, akaryakıt dolum tesisleri, doğalgaz çevrim santralleri, halen inşaatı devam eden ya da yatırımı planlanan termik santraller, petrokimya tesisleri bulunuyor.

Aliağa’dan sonra kirliliğin en yüksek olduğu ilçe ise Bornova. Bornova’da sanayi kuruluşları çimento fabrikaları, demir ve demir dışı maden döküm tesisleri, gıda üretimi yapan işletmeler, taş ocakları, sanayi kuruluşları var.

Kalitesiz yakıt ve trafik kirliliği artırıyor

Raporda, merkez ilçelerde ısınmadan kaynaklı hava kirliliğinin yoğun olduğu belirtildi ve kalitesiz yakıt kullanımına dikkat çekildi.

Şehir merkezindeki trafiğin de hava kirliliğine neden olduğu belirtildi.

Tesislerin emisyonları azaltılmalı

Hava kirliliğiyle mücadelede yeni tesisler kurulmadan önce mevcut tesislerin iyileştirilmesi, bunların emisyonlarının en aza indirilmesi ve emisyon kontrol sistemlerinin sürekliliğinin sağlanması gerektiği vurgulandı.

Yeni yapılacak ya da mevcut binalarda ısı yalıtımı yapılması ve merkezi ısıtma sistemlerinin kullanılmasının teşvik edilmesi gerektiği dile getirildi.

‘Rüzgar, kirliliği Aliağa’dan İzmir’e taşıyor’

Artı Gerçek‘in aktardığına göre, Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Tuğrul Şahbaz, şunları kaydetti:

Hava kirliliği birçok bileşenle tarif edilir. Havadaki kükürt dioksit, nitrat ve partiküller maddelerin büyüklüğü 2,5 mikron olanlar ciğerlerin en uç noktalarına bulaşırlar. Aliağa’da oluşan hava kirliliği kaynakları hakim rüzgârlar ile İzmir’in üzerine geliyor. Aliağa ile Karşıyaka arasında ciddi bir taşınma var.

‘Kalp-damar hastalıkları, astım ve kansere neden olabilir’

Hava kirliliğinin kalp damar hastalıkları, kanser ve astım gibi hastalıkların artmasına neden olabileceğini belirten Şahbaz, şunları söyledi:

“Akut olarak KOAH hastalığı ile astım ve yüksek tansiyonu olanları etkiliyor. Kirli havanın olduğu zamanlarda dışarı çıkılmamalı. Daha çok kışın ortaya çıkıyor. Kömür yardımları yapılıyor ama hangi kalite kömür dağıtılıyor. Öte yandan satılan kömürün kalitesi nasıl , bunu sorgulamalıyız. Hava kirliliği önleme konusunda bireysel, yönetimsel önlemler alınmalı. Doğalgaz kullanımı yaygınlaştırılmalı.”

Kanser uyarısı

Aliağa’daki kirliliğin sanayi kaynaklı olduğunu vurgulayan Şahbaz, “Partiküller maddeler uzun zamanda akciğerde birikirse kanserlere neden oluyor. Yıllar içinde kanser vakalarını etkileyecektir. Solunum hastalıklarını ise daha çok etkileyecektir. Bireyler bu konuları gündeme getirmeli ancak yönetimsel önlemler alınmalı. Binaların enerji verimliliği sertifikalarından başlayıp herkesin evinde kullanacağı güneş panellerine kadar alternatif önlemler alınmalı” dedi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.