DünyaManşet

Boris Johnson kritik Brexit oylamasını kaybetti, erken seçim gündemde

0

AB’den ‘anlaşmasız ayrılık’ sürecini hayata geçirmeye çalışan Başbakan Johnson, Avam Kamarası’ndaki kritik oylamayı ve bir istifa ile parlamentodaki çoğunluğunu kaybetti. Muhaliflerle hareket eden 21 vekili parti grubundan ihraç eden Johnson erken seçime gitmeye hazırlanıyor.

Birleşik Krallık’ta Başbakan Boris Johnson’ın Avrupa Birliği’nden (AB) ‘anlaşmasız Brexit’ sürecini hayata geçirmesini engellemek isteyen milletvekilleri Avam Kamarası’ndaki kritik oylamayı; 328’e 301 oyla kazandı ve parlamento gündeminin kontrolünü ele geçirdi. Oylamayı kaybeden Başbakan Boris Johnson ise erken seçim çağrısı yapmaya hazırlanıyor.

İktidardaki Muhafazakar Parti milletvekillerinin de aralarında bulunduğu ‘anlaşmasız Brexit’ karşıtları Boris Johnson’ın planını önleyecek yasa tasarısını bugün  parlamentonun gündemine taşıyacak. Taslakta Başbakan Boris Johnson’un anlaşmasız bir ayrılık yerine Brexit’i ertelemek zorunda bırakılması öngörülüyor. Yasa tasarısına göre Brexit 31 Ocak 2020’ye kadar ertelenebilir.

Oylamayı kaybeden Boris Johnson, karşılığında erken seçime gidilmesi için önerge sunacak. Erken seçime gidilmesi için parlamentonun üçte ikisinin de onay vermesi gerekiyor. BBC Siyaset Editörü Laura Kuenssberg, yeterli sayıda milletvekilinin erken seçime onay vermesi durumunda, genel seçim için belirlenen tarihin 15 Ekim olduğunu söyledi.

Muhafazakâr Parti çoğunluğu kaybetti

Ana muhalefetteki İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn, anlaşmasız Brexit’i önleyecek yasanın seçimden önce geçmesi gerektiğini savunuyordu.  Avam Kamarası’ndaki oylama öncesinde Muhafazakar Parti milletvekili Philip Lee‘nin partisinden istifa edip Liberal Demokratlara geçmesiyle, hükümet parlamentodaki çoğunluğunu da kaybetmiş oldu. Azınlık hükümeti konumunda bulunan Muhafazakar Parti kritik yasalari Kuzey İrlanda’da Ingiltere’yle birliği savunan DUP’nin (Demokratik Birlik Partisi) dışarıdan desteğiyle geçirebiliyordu.

21 muhalife ihraç

Johnson hükümeti ,’muhalefetin yanında olacak milletvekillerini parti grubundan ihraç edip gelecek seçimlerde aday göstermeyecekleri’ tehdidinde bulunuyordu. Bugün, bu tehditini gerçekleştirerek aralarında iki eski maliye bakanı ile Winston Churchill’in torununun da bulunduğu, kritik oylamada muhalefet partileriyle birlikte hareket eden 21 milletvekilini partinin parlamento grubundan ihraç etti. İhraç kararı aralarında eski maliye bakanları Philip Hammond ile Ken Clark, eski adalet bakanı David Gauke ve Winston Churchill’in torunu Sir Nicholas Soames’ın da yer aldığı 21 milletvekiline telefonla bildirildi.

Parlamentonun alt kanadı Avam Kamarasından ülkenin AB’den anlaşmasız ayrılmasını önleyecek bir yasa tasarısının geçmesi durumunda tasarı parlamentonun üst kanadı Lordlar Kamarası’na havale edilecek.Muhalefet partileri perşembe günü Lordlar Kamarası’ndaki süreci de hızla tamamlayarak, tasarıyı cuma günü yasalaştırmayı hedefliyor. Çıkarılacak yasanın, İngiltere ile AB arasında bir Brexit anlaşmasına varılamaması halinde hükümeti AB’den yeni bir erteleme istemeye mecbur bırakacak şekilde formüle edilmesi bekleniyor.

Brexit darbesi

Başbakan Johnson, geçen hafta parlamentoyu 9 Eylül-14 Ekim tarihlerinde beş hafta tatil etme kararı almıştı. Johnson bu adımıyla milletvekillerine anlaşmasız Brexit’i önleyecek yasa çıkarmak için yeterli zamanı bırakmamayı hedefliyordu. Parlamentoyu tatil kararı muhalefet partileri tarafından “darbe” diye nitelendirilirken, hafta sonunda İngiltere’de 30’dan fazla kentte protesto gösterileri düzenlenmişti.

Boris Johnson’ın talebi, İngiltere ve İskoçya‘da mahkemeye de taşındı. Aralarında eski başbakanlardan John Major‘ın da bulunduğu çok sayıda siyasetçi ve sivil toplum temsilcisinin, Johnson’ın kararına karşı açtığı ortak davalardan ikisinin bu hafta görülmesi bekleniyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.