ManşetDünya

Kuzey İrlanda’da seçimleri Sinn Fein kazandı; iki İrlanda’nın birleşmesi gündemde

0

Kuzey İrlanda‘daki parlamento seçimlerini İrlanda Kurtuluş Ordusu‘nun (IRA) siyasi kanadı olarak bilinen Sinn Fein kazandı.

Sinn Fein, bölgenin 90 üyeli ulusal meclisi için yapılan oylamada Demokratik Birlik Partisi’ni (DUP) geride bırakarak 27 sandalye aldı. Böylece Kuzey İrlanda’da 100 yıl sonra ilk kez ayrılıkça bir parti parlamentoda birinci sırada geldi.

Sinn Fein şu anda meclisteki en büyük parti ve ilk kez bir başbakanı aday gösterebilecek.

Birleşik Krallık’a bağlı kalmayı savunan Demokratik Birlik Partisi (DUP) ise  parlamentoda 24 sandalye ve İttifak Partisi de 17 sandalye aldı.

Fotoğraf: Peter Morrison / AP Photo

Sinn Fein lideri Michelle O’Neill, İrlanda Cumhuriyeti ile birleşme hedefini vurguladı ve  “yeni bir çağ” başladığını belirtti. Parti, 2025 yılına kadar iki İrlanda’nın birleşmesi için bir referanduma gidilmesini istiyor.

İngiliz ve İrlanda hükümetleriyle imzalanan 1998 barış anlaşmalarındaki şartlara göre, seçmenlerin çoğunluğunun buna destek vermesinin muhtemel görünmesi durumunda İrlanda’nın birleşmesi konusunda bir referandum yapılabiliyor.

Ancak Kuzey İrlanda’daki iktidar paylaşımlı hükümet sistemine göre, en büyük birlikçi ve milliyetçi partiler birinci bakan ve bakan yardımcılığını paylaşmak zorundayken, diğer bakanlık pozisyonları meclisteki sandalye sayısına göre en büyük partiler arasında paylaştırılıyor.

Fotoğraf: Peter Morrison / AP Photo

Dolayısıyla Sinn Fein’in birinci bakanlık pozisyonunu üstlenmesi için, DUP’un birinci bakan yardımcılığı pozisyonunu üstlenmeyi kabul etmesi gerekiyor. Fakat DUP, bu hükümet kurulması girişimlerini engelleyeceğine dair sinyaller verdi.

DUP lideri Jeffrey Donaldson, partisinin seçim sonuçlarını kabul etmeyeceğini söyledi ve Brexit‘in ardından Kuzey İrlanda’nın Birleşik Krallık’ın geri kalanıyla ticaretini düzenleyen protokolünün yeniden düzenlenmesini şart koştu.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.