Orta ve Doğu Avrupa‘da büyük yıkıma yol açan ve en az 24 kişinin ölümüne neden olan Boris Fırtınası, İtalya’nın kuzeyine ulaştı.
Emilia-Romagna bölgesinde meydana gelen yıkıcı sel ve toprak kaymalarının ardından iki kişinin kayıp olduğu bildirildi. Yaklaşık bin kişi de evlerinden tahliye edildi. Bu durum, Giorgia Meloni’nin aşırı sağcı hükümetinin iklim kriziyle mücadele edecek iradeye sahip olmadığı suçlamalarına yol açtı.
İtalya’da şiddetli yağışlar, Mayıs 2023’te 17 kişinin ölümüne ve 8,5 milyar Euro’luk hasara yol açan sel felaketinin yaşandığı Emilia-Romagna’nın aynı bölgelerini de etkiledi.
Guardian‘ın aktardığına göre, Ravenna eyaletindeki Traversara adlı bir köyde Lamone Nehri’nin taşması sonucu iki kişinin kaybolduğu bildirildi. Bölgede okullar tatil edildi demir yolu hatları sekteye uğradı ve bazı yollar heyelanlar nedeniyle kapandı.
İtfaiyecilerin 500’den fazla kurtarma operasyonu gerçekleştirdiği alanda insanları su basmış evlerden alabilmek için helikopterler de kullanıldı. Ravenna Belediye Başkanı Michele De Pascale, “Tam bir acil durum içindeyiz… Olay geçen mayıs ayında yaşadığımız olaya çok benziyor.” dedi.
Komşu Marche bölgesinin bazı kısımlarını da etkileyen son selde henüz can kaybı bildirilmedi. Ancak, bölgeyi selden korumaya yönelik çalışmaların yavaş ilerlemesi nedeniyle bölge sakinleri arasında öfke artıyor.
İtalya, iklim riski en yüksek ülkelerden biri
Aşırı yağış, dünyanın büyük bölümünde insan kaynaklı iklim bozulması nedeniyle daha da yaygın hale geliyor. Daha sıcak hava daha fazla su buharı tutuyor ve sele karşı savunma planlaması ve arazi kullanımındaki eksiklikler ve hatalı uygulamalar da sel oluşmasını ve etkisini artırıyor.
İtalya, Avrupa’nın iklim riski en yüksek ülkelerinden biri. Sadece bu yaz, eşi benzeri görülmemiş sıcak dalgaları, kuraklık, orman yangınları, fırtınalar ve şiddetli sellere maruz kaldı.
AB Kriz Yönetimi Komiseri Janez Lenarčič, Orta Avrupa’daki sel felaketleri ve Portekiz’deki ölümcül orman yangınlarının iklim krizinin ortak kanıtı olduğunu söyledi: “Yanılmayın. Bu trajedi bir anormallik değil. Bu, ortak geleceğimiz için hızla norm haline geliyor. Avrupa, küresel olarak en hızlı ısınan kıtadır ve aşırı hava olaylarına karşı özellikle savunmasızdır.”
Sol görüşlü Alleanza Verdi e Sinistra partisinin lideri Angelo Bonelli, Meloni’den hükümetinin iklim kriziyle mücadele stratejisini açıklamasını istedi:
“İklim kriziyle yüzleşmek için hiçbir irade yok. Gerçek şu ki iklim krizi hasara ve ekonomik hasara yol açıyor. İklim sorunu politik bir nitelemeye sahip olmamalı. Ne yazık ki, başa çıkmamız gereken nesnel bir gerçek. Başbakan Meloni, parlamentoya hangi girişimleri benimsemeyi planladığını söylemeli.”
Meloni’nin Brothers of Italy partisinden bir milletvekili olan Alice Buonguerrieri de son sel felaketinin “sorumluluğunu belirlemek” için savcılara şikayette bulunacağını söyledi. Buonguerrieri bölgenin merkez sol yetkililerinin, geçen yıl hükümet tarafından sel savunmaları inşa etmek için tahsis edilen 130 milyon avronun yalnızca 49 milyon avrosunu harcadığını iddia etti.
Doğu ve Orta Avrupa yaralarını sarmaya çalışıyor
Doğu ve Orta Avrupa’yı vuran sel felaketi son yirmi yılın en kötüsü olarak değerlendiriliyor. Sellerde beşi Çek Cumhuriyeti’nde, yedisi Polonya’da ve beşi Avusturya’da olmak üzere en az 24 kişi öldü. Yollar, köprüler, demiryolları yıkıldı, etkilenen bölgelerdeki tüm mahalleler sular altında kaldı. Maddi hasarın milyarlarca Euro olduğu tahmin ediliyor.
Avrupa’da ‘kıyamet’ görüntüleri: Beş ülkeyi etkileyen selde en az 17 ölü
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Polonya’nın Wrocław şehrini ziyaret ederek, yıkımla karşı karşıya kalan üye ülkelere 10 milyar avroluk uyum fonu sağlanacağını duyurdu.
Eylül ayındaki ortalama yağışın beş katına çıkan bölgeye yardım konusunu görüşmek üzere Tusk ile Çek Cumhuriyeti, Slovakya ve Avusturya başbakanlarıyla bir araya gelen Von der Leyen, “Yıkımı ve tahribatı görmek benim için yürek parçalayıcıydı. Acil tepki vermeliyiz” dedi.
Macaristan da Tuna Nehri kıyısında, yaklaşık 500 kilometre boyunca savunmalarını güçlendirdi. Başbakan Viktor Orbán, suyun 2013’teki rekor seviyelerinin altında olması gerektiğini ve Macaristan’ın “bu sele karşı da başarılı bir savunma oluşturacağını” söyledi.