İklim KriziManşet

[Bonn 2017] Türkiye’nin Yeşil İklim Fonu talebine arabulucu Almanya’dan netameli yanıt

0

Paris İklim Anlaşması’na imza atan ülkelerin taahhütlerini yerine getirebilmeleri için geçtiğimiz Pazartesi gününden bu yana tartışmaların sürdüğü COP23’te Cumartesi (11 Aralık) günü merakla beklenen oturumun gündeminde Türkiye vardı.

İklim Haber’den Arif Cem Gündoğan’ın bildirdiğine göre Almanya’nın Bonn kentinde gerçekleşen gayrı-resmi genel oturumda geçtiğimiz hafta yaşanan gelişmeleri değerlendiren Fiji Başbakanı Frank Bainimarama liderliğindeki COP23 Başkanlığı, Türkiye’nin toplantının ilk günlerinde gündeme taşıma girişiminde bulunduğu iklim finansmanına erişim talebini değerlendirdi.

Oturumda Türkiye’ye ilişkin istişare sürecini yürüten Alman müsteşar Jochen Flasbarth söz aldı. Başkan Bainimarama ve tüm taraflara kendisine duydukları güven için teşekkür ederek konuşmasına başlayan Flasbart, Türkiye ile gerçekleştirdikleri müzakere sürecini şu sözlerle anlattı:

“Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nin eklerinden çıkış bir seçenek değil”

Türkiye’nin durumunu pek çok farklı tarafla ve müzakere bloğu ile değerlendirme şansımız oldu. Tüm tarafların anlaşmanın ruhuna ve Talaona sürecine uygun şekilde açık ve yapıcı bir diyalogla, herkesin yararına bir sonuç bulma hedefi ile ilerlediğini görüyoruz. Türkiye’nin talebine ilişkin bazı tarafların destekleri olduğu kadar çekinceleri de mevcut.

Özet olarak Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nin Ek’lerinden çıkış seçeneğinin bir seçenek olarak görülmediğini belirtmeliyim. Bunun yanı sıra hemen tüm taraflar Türkiye’nin talebine ilişkin adil ve tüm taraflar için uygun bir çözüm bulunması iradesi içindeler. İstişare süreci devam edecek, bu konuda sizleri bilgilendirmeye devam edeceğim.”

Gündeme ilişkin açıklama notu siteden kaldırıldı

COP23 gündeminin tartışıldığı oturumda ilki özellikle gelişmiş ülkelerin 2020 öncesi iklim eylemlerini daha ileri taşımaları olmak üzere Türkiye’nin finansmana erişim meselesi zirve gündemine alınmak için tartışılmış, iki konunun da zirvenin ana gündemi çerçevesinde değil gayrı-resmi istişare süreçlerinde değerlendirilmesine karar verilmişti.

İlerleyen saatlerde bu iki konu onaylanan gündeme ek olan bir açıklama metni içinde kamuoyu ile paylaşıldı. Ancak tutanağın Türkiye kısmının UNFCC sitesinde yer almaması dikkat çekti.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İklim Değişikliği Başmüzakerecisi Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar

Açıklamanın Türkiye ile ilgili kısmının ilk versiyonu ise şu şekildeydi:

“Türkiye’nin COP22 sürecinde Yeşil İklim Fonu ve İklim Teknoloji Merkezi ve Ağı desteklerinden yararlanabilmesine ilişkin yaptığı talep hakkında COP22 Başkanının yürüttüğü istişare sürecinden bir sonuca varmadığı COP23 Başkanına iletildi. Bu nedenle COP23 Başkanı Almanya Çevre, Doğa Koruma, Binalar ve Nükleer Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Sayın Jochen Flasbarth’a bu istişare sürecini başkan adına devam ettirmesi ve başkanlığı bilgilendirmesi ricasında bulundu. Bu konuda UNFCCC Sekrateryasından Jose Pinto iletişim kişisi olarak görevlendirildi. COP23 Başkanı konuya ilişkin tarafları bilgilendirecektir.”

Hafta başındaki gelişmeler değerlendirilirken Almanya’nın Türkiye için arabulucu olması olumlu bir gelişme olarak paylaşılmıştı. 17 Ekim’de sonra erecek olan COP23’te Türkiye’yi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İklim Değişikliği Başmüzakerecisi Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar ve bürokratlar ile delegasyondan oluşan ekibi temsil ediyor.

Fiji Başbakanı Frank Bainimarama liderliğindeki toplantıyı izlemek için tıklayın

COP23’ü nereden takip edebilirsiniz? 

Müzakereler ve ilgili toplantı tarihlerini bu buraya tıklayarak takip edebilirsiniz.

Ülke delegasyonları ve UNFCCC basın toplantılarını buraya tıklayarak takip edebilirsiniz.

STK basın toplantılarını buraya tıklayarak takip edebilirsiniz.

Webstream yayınlarını buraya tıklayarak izleyebilirsiniz.

Twitter: @COP23 

Türkiye COP23 Twitter:  

COP23 Türkiye standı

 

 

(İklim Haber)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.