YerelDoğa MücadelesiManşet

Bolu’nun Ayman Yaylası’nda ‘ÇED gerekli değil’ kararına iptal

0
Bolu‘nun Seben ilçesinde, Devlet Su İşleri‘nce (DSİ) ‘Taşlıyayla Göleti ve Sulaması Projesi’ kapsamında Ayman Yaylası’na kurulmak istenen taş ocağı için valiliğin ‘ÇED gerekli değildir’ kararı, mahkeme tarafından iptal edildi.

Valilik ‘ÇED gerekli değil’ demişti

Projeye esas olan ocağın 550 metre güneybatısında yer alan ve hayvancılık faaliyeti için yararlanılan Ayman Yaylası’nda yaşayanlar ise taş ocağına karşı çıktı. Bölgede ağaçların kesildiğini belirten köylüler, inşaatın durdurulması ve ÇED raporu alınması gerekliliği gerekçesiyle dava açtı. Bolu Valiliği de bölgedeki çalışmalar için ÇED raporunun gerekli olmadığı yönünde karar verdi.

Köylüler bu kez valiliğin verdiği ‘ÇED gerekli değildir’ raporunun iptali için dava açtı. Bolu İdare Mahkemesi‘nde görülen davada karar verildi. Kararda, bölgede yapılacak patlama çalışmalarının yerleşim yerlerine zarar verebileceği ve yakındaki yüksek gerilim hattı ile hayvancılık alanlarının etki altında kalacağı göz önünde bulunduruldu. Ayrıca alanda sondaj çalışmasının yapılmadığı, büyük çukur oluşmasına neden olunacağı ile depolama alanının yetersiz olduğu da anlaşıldığını kaydeden mahkeme heyeti, projenin uygun ve yeterli olmadığı sonucuna vardı.

Açıklanan nedenlerle ‘ÇED gerekli değildir’ kararının iptaline hükmedildi.

More in Yerel

You may also like

Comments

Comments are closed.