DünyaGündemManşet

Bolivya’da darbe sonrası Morales’e tutuklama kararı

0

Bolivya’da 20 Ekim tarihinde, daha önce üç kez devlet başkanlığı yapmış Eva Morales’in yüzde 47,8 ile kazandığı seçimlerin ardından başlayan hükümet karşıtı gösterilere polisin ardından ordu da katıldı. Genelkurmay Başkanı Williams Kaliman, okuduğu bildiriyle Devlet Başkanı Evo Morales’in istifasını istedi:

“Ülkede artan çatışmalar karşısında halkın güvenliğini sağlamak, hayat hakkını güvence altına almak adına şiddetin durulmasına müsaade etmesi, Bolivya’nın iyiliği ve istikrarın korunması için Devlet Başkanı Evo Morales’e istifa etmesini öneriyoruz. Halka ve gösteri düzenleyen kesimlere de kardeşler arasındaki anlaşmazlığın kan dökülmesine ve ailelerimizin üzülmesine neden olmaması için şiddet olaylarına son vermelerini talep ediyoruz.”

Silahlı Kuvvetleri Genel Kurmay Başkanı Williams Kaliman

İstifa ardından gelen tutuklama kararı ve ev baskını

Morales, ordunun istifasını istemesi üzerine ülkede barışın sağlanması için başkanlık görevini bıraktığını duyurdu. İstifa kararının ardından Morales’in evi basıldı, hakkında tutuklama kararı çıkarıldı. Bu gelişmeler üzerine Twitter üzerinden açıklama yapan Morales, “Darbe hukukun üstünlüğünü yok ediyor” diye yazdı.

Ne olmuştu?

Bolivya’da 20 Ekim’de düzenlenen seçimleri Başkan Morales’in yüzde 47,8 ile kazanmasının ardından muhalefet “hile” yapıldığı iddiasıyla tüm ülkede protesto gösterileri düzenlemesini istemişti.  Hükümet karşıtı protestolara katılan polis de kışlalarının çatılarına çıkarak gösteriler yapmış, bunu darbe girişimi olarak niteleyen Morales de destekçilerine sokağa çıkma çağrısı yapmıştı. Ülke geneline yayılan ve 3 kişinin hayatını kaybettiği şiddet eylemlerinde, yaklaşık 400 kişi yaralanmıştı.

Morales, sabah saatlerinde yaptığı basın toplantısında, Amerikan Devletleri Örgütü’nün denetlediği ve süreçte bazı düzensizliklerin olduğunu belirttiği seçimlerin ve seçimleri düzenlemekten sorumlu Yüksek Seçim Mahkemesi’nin yenileneceğini duyurmuştu.

Seçimlerin yenilenmesi için günlerdir gösteriler düzenleme çağrısı yapan seçimlerin mağlubu Carlos Mesa ise bunu kabul etmemiş ve Morales’in katılmadığı seçimler yapılana kadar destekçilerine sokak gösterilerine devam etme çağrısında bulunmuştu.

 

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.