Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Bolaman Havzası Projesi’ne halkı bilgilendirme toplantısı: Bu proje hayali

0
Fotoğraf: İHA

ORDU- Ordu‘ya bağlı Fatsa ilçesinin sahil kasabalarından biri olan Bolaman‘da yapılmak istenen Bolaman Havzası Projesi için halkı bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya Ordu Çevre Derneği (ORÇEV) Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül de katıldı. Gönül,  toplantıda maliyeti 110 milyon Amerikan doları oları projede çelişkiler olduğunu ve hayali olduğunu belirtti. Gazi Gönül, toplantıya katılan muhtarlardan biri tarafından da tehdit edildiğini aktardı.

Projenin ve toplantının resmiyetinin olmadığını söyleyen ORÇEV Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül, halkı bilgilendirme toplantısının 9 ve 10 Kasım’da Gölköy, Aybastı ve Kabataş’ta yapılacağını gazete ilanıyla öğrendiklerini ifade etti.

‘Projenin ÇED süreciyle ilgisi yok’

ORÇEV Başkanı Gönül, “İlanı görünce projeyi inceledik. Projenin ÇED süreciyle ilgili olmadığını fark ettik. Bu toplantının yasalar ve yönetmelikler gereği olması gereken yolu izlemediğini gördük. Bu nedenle de toplantılara katılıp görüşlerimizi dile getirdik” dedi.

Toplantı ve projenin içeriği hakkında bilgi veren Gönül, “Toplantı 20 dakika geç başladı. Toplantıya Gölköy Belediye Başkanı [Fikri Uludağ], karayolları ve Dünya Bankası temsilcileri katıldılar. Proje tanıtımı 10 dakika sürdü” şeklinde konuştu.

’70 milyon ABD doları Dünya Bankası‘ndan kredi alınacak’

Kendilerine toplantı esnasında Gölköy ve Aybastı’da yapılacak yol ile ilgili sorular yöneltebileceklerinin söylendiğini ifade eden Gönül, “Bolaman Havzası Rehabilitasyon Projesi’nin okumuştum. Bolaman Havzası Rehabilitasyon Projesi’nin maliyeti 110 milyon ABD doları. 70 milyon ABD doları Dünya Bankası‘ndan kredi alınacak. Kredi yedi yıl ödemesiz yüzde 1,44 faizle geri ödeme yapılacak. 2021 Mart başlama, 2027 bitiş. 75 ayrı proje var. Üç tanesi Sivas, 72 tanesi Ordu ilinde. 15 ilçeyi kapsıyor” dedi.

‘Projede herhangi resmi veri yok’

Bu alanlar içinde bulunan ormanlarda ağaç kesimlerinin de yapılacağını aktaran ORÇEV Başkanı Gazi Gönül, bölgede tarım alanları olduğunu, BERN Sözleşmesi kapsamında endemik bitki ve hayvanlar bulunduğunu aktardı ve ekledi:

“Havza içinde yapılaşmalar var. Projede herhangi resmi veri yok. Örneğin Dünya Bankası’na kredi için müracaat olmadı yazılı. ÇED müracaatı yok. Yazılanların hepsini yapacağız, diyorlar.”

‘Toplantının resmiyeti yok’

Gönül, yaptığı konuşma hakkında da bilgi vererek “ORÇEV Başkanı olarak bu toplantının hiçbir resmiyeti olmadığını ve Dünya Bankası’ndan kredi alınması için yapılan toplantı olduğunu söyledim. Karayolları temsilcileri de bunu onayladı. Ben de ‘Projenin karayolları haricindeki kısmı dışındaki projeleri diğer iki toplantıda mı anlatılacak?’ diye sordum. ‘Hayır anlatılmayacak, sadece yol yapımını anlatacağı, diğer kısımlar bizi ilgilendirmiyor, Aybastı ve Kabataş’ta gölet yapılacak’ denildi” ifadelerini kullandı.

‘Biz zaten krediyi aldık; Cumhurbaşkanı imzaladı’

“Dünya Bankası kredi vermez ise yol yapılmayacak mı? Para olmadığı için mi kredi alınıyor” diye sorduklarını ifade eden Gönül, şu yanıtı aldığını aktardı:

“Biz zaten krediyi aldık; Cumhurbaşkanı imzaladı.”

‘Rapor bizi ilgilendirmiyor’

Proje raporunda alınmadığının ve müracaat yapılacağının yazılı olduğunu hatırlattığını belirten Gönül, bunun karşılığında “Bizde o rapor yok, o rapor bizi ilgilendirmiyor” cevabını aldığını ifade etti.

‘Bu proje hayali’

Toplantıya katılan muhtarların da sorular sorduğunu ancak muhtarların üzerinde durduğu konunun ‘sadece yollarının yapılması gerekliliği’ olduğunu ifade eden Gönül, toplantıda yaşadıklarını şöyle aktardı:

“Bir katılımcı da bizleri ‘Emperyalist ülkelerin fonlarından yararlanıp ülkenin kalkınmasını engelliyorlar’ diye suçladı. Ben de bunun üzerin tepki gösterdim. Bir muhtar ise beni tehdit ederek ‘Dışarıya çık, görüşelim’, dedi. Arkadaşlarımız ve belediye zabıtalar araya girerek sakinleştirdiler. Özetle bu proje hayali. Dünya Bankası’ndan kredi almak için toplantılar yapıp şartları yerine getirmeye çalışılıyor. Ama halka gerçekleri söylemiyorlar.”

You may also like

Comments

Comments are closed.