Doğa MücadelesiManşet

Boğazpınar Köyü’nde HES karşıtı festivale buyurun

0

Tarsus’un yıllardır HES’e karşı mücadele veren Boğazpınar köyü, bu haftasonu üçüncü kez bir festivale ev sahipliği yapıyor. Boğazpınar Köyü HES karşıtı Platform’un “Irmaklar Özgür Akacak” sloganıyla devam ettirdiği Karasu Kültür Sanat Festivali 16-17 Ağustos tarihlerinde gerçekleşecek.

hes festival

Tüm HES karşıtlarını ve çevre gönüllülerini festivale davet eden Boğazpınar Köyü HES Karşıtı Platformu, çağrı metninde, mücadele sonucunda kimi projeler dursa veya yavaşlasa da kesin ve kalıcı bir çözüme ulaşamadıklarını vurguluyor; ” Benzer mücadelelerin verildiği her noktada mücadelelerimizi kendi alanımızda daraltarak sürdürüyoruz. Bu festivalle, bizler gibi yaşam alanlarını savunanları, eksik olanın ne olduğunu, yaptığımızı, yapamadığımızı, önümüzdeki engelleri bulmaya ve tüm bunlara karşı çözümlerimizi beraber üretmeye çağırıyoruz. Bir araya gelirsek birbirimizin deneyimlerinden faydalanabileceğimize, daha fazlasını üreteceğimize, mücadeleleri ortaklaştırarak güçlenebileceğimize ve böylece önümüzdeki engellerle daha ciddi mücadele edebileceğimize inanıyoruz.”

Festivale Ahmetler Köylüleri, Alakır Doğa Ve Kültür Derneği, Antalya Kuzdere Gönüllüleri, Çevre ve Ekoloji Hareketi Avukatları, Derelerin Kardeşliği Platformu (DEKAP), Everest Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü, Hayat TV, Loç Vadisi Koruma Platformu, Senoz Vadisi Koruma Platformu, Yeşil Direniş Gazetesi, Yeşil Gerze Çevre Platformu, Yeşil Pedallar Bisiklet Grubu, Yeşilırmak Tozanlı Çevre Platformu ve Yeşilırmak Çevre Platformu da katılacak. .

Boğazpınar Köyü’nde ne oluyor?

Boğazpınar Köyü’nün HES süreci 2009’da KTM Grup’a bağlı şirketin köye gelerek köylülerin topraklarını satın almaya başlamasıyla başladı. İlk HES projesi Öküzini nehrinde açıldı. 2012 yılında beş yeni HES projesi daha yapılmak istendi; ancak Bakanlık “Yaban Hayatı Geliştirme Sahası” olduğu için beşini de reddetti.

Şirket yedi köyü kapsayan Karasu ve Gökharman nehirleri üzerinde yeni bir HES yapmak için diretince, 48 köylü buna karşı dava açtı. Bu süreçte HES’leri protesto eden köylülere köyün çocuk korosunun söylediği “HES Yapma Boşuna Yıkacağız Başına” şarkısını da sebep göstererek 15 farklı dava açıldı. Ancak tüm bu davalar düştü. 18 Haziran’da Tarsus Belediyesi’nin düzenlediği futbol turnuvasında köy takımı futbolcularına “Boğazpınar’da HES İstemiyoruz” pankartıyla sahaya çıktıkları için çevik kuvvet saldırdı.

(Bianet/ Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.