EğitimManşet

Boğaziçi’ne dekan olarak atanan Önder hakkında intihal şikayeti

0

Boğaziçi Üniversitesi mezunları, Mart ayında üniversitelerine İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dekanı olarak atanan Murat Önder’in doktora tezinde intihal yaptığı bölümleri raporlaştırarak ilgili üniversitelere ve kurumlara şikâyet etti.

Boğaziçi Üniversitesi İçin Mezunlar Girişimi (BUİM) içinde yer alan bir grup mezun, 2022 yılı Mart ayı içerisinde Boğaziçi Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi dekanlığına atanan Murat Önder’in doktora tezinde intihal yaptığı bölümleri saptayarak, hazırladıkları kapsamlı raporları birkaç makalesinde tespit edilen çifte yayın durumu ile birlikte Yüksek Öğrenim Kurumu (YÖK), Üniversiteler Arası Kurul (ÜAK), Murat Önder’in akademik kadrosunun bulunduğu Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’ne ve dekanlık atamasının yapıldığı Boğaziçi Üniversitesi’ne gönderdi. Ayrıca doktora derecesi aldığı Florida State Üniversitesi’ne incelenmek üzere iletti.

‘Blok şeklimde alıntılar atıfsız sunulmuş’

Önder’in doktora tezleri üzerinde yaptıkları ayrıntılı inceleme sonucunda doğrudan intihal yapılan bölümleri, orijinal metinlerle karşılaştırarak ortaya çıkaran Boğaziçi mezunları, bu tezde intihalin birkaç arızi hatadan ibaret olmadığını, blok şeklinde alıntıların, atıfta bulunmadan sunulduğunu, hiç atıf olmayan ve kaynakçada belirtilmeyen kaynakların da bulunduğunu belirtti.

Yanıltıcı referansların yoğunluğunu gördükten sonra, 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun ilgili maddeleri çerçevesinde, ilgili üniversiteler ile YÖK, ÜAK ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi’ne intihal inceleme raporlarını ilettiklerini duyuran mezunlar, bu kurumların Etik İnceleme ve Soruşturma Komisyonları‘ndan detaylı araştırma talebinde bulunduklarını açıkladılar.

‘Kendi ifadesiymiş gibi…’

Tezlerin büyük bölümünde farklı yazarların ifadelerinin, tırnak işareti ya da paragraf girintisi gibi alıntı olduğunu belirten doğru bir form kullanılmadan, kendi ifadesiymiş gibi gösterildiğine dikkat çeken mezunlar bu şekilde peş peşe alıntılar üzerine kurgulanmış bölümler bulunduğunu, Önder’in bu alıntıları herhangi bir özgün düşünceye bağlamayıp bir tartışma getirmediğini de belirttiler.

Boğaziçi mezunları yanıltıcı referans kategorisinde sayılabilecek sorunlu bölümlerin sayısının ciddi düzeyde olduğunu, giriş kısımlarından başlayıp, sonuç bölümlerine kadar dağıldığını, hatta tezin akademik açıdan bir anlam ifade etmese de ‘Teşekkür’ bölümünde bile olduğunu belirttiler.

‘Liyakat özgün akademik çalışmaların değeriyle bilimsel yetkinlikle ve akademik ahlakla oluşur’

Doktora çalışması sonrasında uzunca bir süre yayın yapmayan Murat Önder, özellikle 2016 ve sonrasında çoğunlukla indeksli olmayan dergilerde yayın yapmış. İndeksli dergilerde iki yayını bulunan Önder’e yapılan atıf sayısı oldukça düşük. Makalelerinde duplikasyon ve bir yazar çıkararak tekrar yayınlama gibi sorunlar tespit eden Boğaziçi mezunları, bu sebeple raporlarını Üniversitelerarası Kurula da ilettiklerini vurguladılar.

Akademisyenlerin yazdığı tezlerin ve bunlar aracılığıyla kazandıkları unvanların liyakati temellendirdiğine dikkat çeken mezunlar, “Liyakat özgün akademik çalışmaların değeriyle bilimsel yetkinlikle ve akademik ahlakla oluşur. Üniversitemize görev süresi devam eden İktisadi, İdari Bilimler Fakültesi Dekanı görevinden alınarak dekan atanan Murat Önder, doktora tezinde ve yayınlarındaki intihal iddialarıyla yüzleşip hesap vermek zorundadır” açıklamasını yaptı.

More in Eğitim

You may also like

Comments

Comments are closed.