TürkiyeEğitimManşet

Boğaziçi’ne atanan Melih Bulu’ya mezunlardan tepki: Biz de kabul etmiyoruz

0
Fotoğraf: Burçe Gümüşlü

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanan Melih Bulu‘ya üniversitenin mezunlarından da tepki geldi.

“Biz de kabul etmiyoruz” diyen Boğaziçi Üniversitesi Mezunları imza kampanyası başlattı. Yapılan açıklamada “Mezunu olduğumuz Boğaziçi Üniversitesi’nin akademik özerkliğini, bilimsel özgürlüğünü ve demokratik değerlerini açıkça ihlal eden 1 Ocak 2021 tarihli rektör atamasını kabul etmiyoruz” denildi.

‘Yöneticiler seçimle belirlenmeli’

BÜ Senatosu’nun 2012 yılında kabul ettiği aşağıdaki ilkelerin Boğaziçi mezunları tarafından da desteklendiği belirtilen açıklamada söz konusu ilkeler şu şekilde sıralandı:

  • Üniversitelerin herhangi bir kişi ya da kuruluşun etki veya baskısına maruz kalmaması ve siyaset aracı olarak kullanılmaması, bilimsel ve toplumsal gelişim açısından vazgeçilmezdir.
  • Üniversitelerde karar alma yetkisinin demokratik yöntemlerle seçilmiş kurullarda ve akademik yöneticilerde olması özerklik için şarttır. Rektör, dekan, enstitü müdürü, yüksekokul müdürü, bölüm başkanı gibi akademik yöneticiler atamayla değil seçimle belirlenmelidir.
  • Üniversitelerin, özerk anayasal kurumlar olarak, akademik programlarını ve araştırma politikalarını öğretim elemanlarınca ve/veya üniversite kurullarınca kararlaştırılarak belirlemesi, bilimsel özgürlüğün ve yaratıcılığın şartlarındandır.

Şimdiye kadar 3 bin 500’den fazla mezunun imzacı olduğu kampanyaya imza atmak isteyen Boğaziçi mezunlarının bu adreste yer alan formu doldurması gerekiyor.

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.