EğitimManşetTürkiye

Boğaziçi’nde öğrenci çadırını yıkmak isteyen güvenliği akademisyenler engelledi

0
Fotoğraf: Can Candan

Boğaziçi Üniversitesi’ne Melih Bulu’nun AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından rektör olarak atanmasının ardından Boğaziçili öğretim üyeleri tarafından başlatılan protesto 10 haftayı geride bıraktı.

Güney Kampüs’te yer alan Rektörlük binası önünde bir araya gelen akademisyenler bugün de binaya sırtlarını dönerek rektörü istifaya davet etti.

‘Tutuklanıyor, eve kapatılıyor, hedef gösteriliyoruz’

Üniversite bileşenlerinin iradesini hiçe sayan uygulamalara karşı koymak için başlatılan mücadeleye kararlılıkla devam ettiklerini belirten akademisyenler açıklamanın devamında şunları söyledi:

12 Mart askerî müdahalesinin 50. yılındayız. Üniversitemiz polis ablukası altında. Kampüsümüze basın alınmıyor. Öğrencilerimiz hukuksuz bir şekilde taciz ve tehdit ediliyor, göz altına alınıyor, tutuklanıyor, ev hapsinde tutuluyor. Her biri alanında saygıdeğer bilim insanları olan hocalarımız hedef gösteriliyor, asılsız ithamlarla ve nefret söylemleriyle karşı karşıya bırakılıyor. Üniversitemizin demokratik ve katılımcı işleyişinin teminatı olan kurul ve komisyonlarımız, atanmış rektörlük tarafından işlevsiz hale getiriliyor.

Fotoğraf: Can Candan

Tüm usullere uygun olarak yapılan seçimler tanınmıyor, seçimle belirlenen dekan ve enstitü müdürlerimizin görevlendirmeleri yapılmıyor. Demokratik seçimler askıya alınırken, keyfî ve otoriter yöntemler seçim süsü verilerek dayatılmak isteniyor, üniversitemizin gelenekleri ve kolektif iradesi yok edilerek tüm yetkinin tek bir kişiye, atanmış rektöre bırakılması hedefleniyor.

‘İstifalarını talep ediyoruz’

Bütün bu utanç verici koşullar altında 2020-2021 Öğretim Yılı Bahar Dönemine başladıklarını belirten akademisyenler “Öğrencilerimizin çoğulcu, eşitlikçi ve katılımcı bir ortamda öğretim görmelerini sağlayamaya devam edeceğiz” dedi.

Açıklamada “Tüm bu değerlerimizi tehdit eden atanmış Rektör Melih Bulu, Rektör Yardımcıları Gürkan Kumbaroğlu, Naci İnci, Fazıl Önder Sönmez ve atanmış Hukuk Fakültesi Dekanı Selami Kuran’ın istifasını bir kez daha talep ediyoruz” talepleri sıralandı.

Ek olarak tutuklu ve ev hapsinde bulunan öğrencilerin derhal serbest bırakılması ve üniversiteyi kuşatan polis ablukasının kaldırılması talep edildi.

Öğrencilerin çadırına müdahale

Açıklamanın ardından Boğaziçi Üniversitesi’ndeki özel güvenlik görevlileri örencilerin Güney Meydan’da  kurdukları çadırı kaldırmak istedi.

Akademisyenler öğrencilere yönelik müdahaleye engel olarak ‘öğrencilere dokunmayın’ çağrısında bulundu. Akademisyenlerin ve öğrencilerin tepkisiyle çadır kaldırma girişimi engellendi.

Boğaziçi Direnişi tarafından yapılan paylaşımda “Okul güvenliği yine her gün kurduğumuz çadırımızı kurmamızı engellemeye çalışıyor!” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada “Fiziksel müdahale ile okulumuzun istediğimiz yerinde bulunma ve protesto hakkımız gasp ediliyor! Burdayız Hiç bir yere gitmiyoruz” denildi.

More in Eğitim

You may also like

Comments

Comments are closed.