Ahmet Atıl AşıcıEkonomi

Boğaziçi’nde Ekolojik Ekonomi Konferansı başladı

0

Avrupa Ekolojik Ekonomi Derneği’nin 9. Konferansı bu yıl rekor katılımla Boğaziçi Üniversitesi’nde başladı. Cuma gününe kadar dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen araştırmacı, akademisyen ve sivil toplum örgütü temsilcileri çalışmalarını paylaşacaklar.
Konferans öncesi yükseklisans ve doktora öğrencileri için düzenlenen atölye çalışmalarıyla ayrıca göz dolduran konferansın açılış teması Degrowth, yani küçülme idi.

Degrowth: Müslüman mahallesinde salyangoz?

AKP gibi gelmiş geçmiş hükümetler içinde büyürken çevreye en ağır tahribatı yapan bir partinin son seçimde %50 oy aldığı bir ülkede neden büyüme yerine küçülmenin çözüm olduğunu anlatmak oldukça zor. Ancak başka çaremiz yok. Zengin ülkeler küçülmedikçe, bizim gibi ülkeler büyüme çılgınlığından vazgeçmedikçe bu dünyada yaşam gittikçe daha zorlaşacak.

Degrowth neler vaadediyor?

Bir kere, çalışma saatlerinin azaltılmasını öngörüyor. Araştırmalar gösteriyor ki, mevcut sistem altında gelirimiz arttığı halde insanlar daha az yerine daha çok çalışıyor, daha doğrusu çalışmak zorunda bırakılıyor. 1920’lere kadar çalışma saatlerinin azaltılmasını savunan sendikal hareketin yaptığı en büyük yanlışlık sistemin daha çok ücret tuzağına düşmesi oldu. Tüketim toplumunun oluşmasında bu kararının etkisi büyüktür. Saati geri almak zor olsa da başka çaremiz yok. Bir yanda çok kazanıp tatil yapmaya fırsat bulamayanlar, öte yanda iş bulamadığı için en temel ihtiyaçlarını bile karşılayamayanlar bugün Madrid’de, Atina’da, İstanbul’da aynı sokaklarda dolaşmakta. Bu tuzaktan kurtulmanın bir yolu da vatandaşlık geliri, iş garantisi. Kamu hizmetlerinde özellikle emek-yoğun yöntemlerin seçilmesi ve paylaşım. Kısacası Degrowth bugün yaşamakta olduğumuz üçlü krize biraz ütopik olsa da üzerinde düşünülmesi gereken çözüm önerileri getirmekte.

Konferans Çarşamba günü sürdülebilirlik, enerji, yaşam kalitesi, hayvan hakları gibi konularda düzenlenecek panellerle devam edecek. Akademik bir konferans olsa da paylaşacak çok şeyimiz olduğu kesin. Düzenleme komitesi herkesi bu toplantıları izlemeye davet ediyor. Konferans programı ve konferansta sunulacak çalışmaların sunumları http://www.esee2011.org/program/print.sessions.v2.php adresinde bulunabilir.

Görüşmek, tartışmak ve değiştirmek üzere.

You may also like

Comments

Comments are closed.