ManşetEğitimİfade Özgürlüğü

Boğaziçi’nde direnişin 505’inci günü: Öğrencime dokunma!

0

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın Boğaziçi Üniversitesi’ne önce Melih Bulu‘yu, ardından Naci İnci‘yi atamasını protesto eden akademisyenlerin direnişinin 505. gününe gelindi.

Akademisyenler haftanın her iş günü olduğu gibi bugün de #KabulEtmiyoruzVazgeçmiyoruz diyerek arkalarını 342. kez rektörlük binasına sırt çevirdiler.

Direnişin 505. gününde akademisyenler girişlerine yüksek demir parmaklıkların yerleştirildiği, basının içeri alınmadığı, çevresinde polisin ağır silahlarla devriye gezdiği kampüsten seslendi. 

Naci İnci’nin Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanmasının iki yüz yetmişinci, 30 Temmuz günü gerçekleştirilen destek oylamasında akademisyenlerin yüzde 95 oranında rektör adaylığına karşı olduğu açıklanan İnci’nin Matematik Bölümü tam zamanlı öğretim üyesi Mohan Ravichandran’ı hiçbir gerekçe göstermeden dönem ortasında görevden almasının ise yüz seksen dokuzuncu gününe gelindi.

Akademisyenler nöbet boyunca ellerinde “Öğrencime Dokunma” yazan ve gökkuşağı renkli “Kabul Etmiyoruz” “Vazgeçmiyoruz” yazan dövizler taşıdılar.

Onur Yürüyüşü ve gözaltılar

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri 342. nöbetlerinin ardından 20 Mayıs Cuma günü kampüste yaşananlara dair açıklamalarını okudular. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“20 Mayıs Cuma günü 9. Boğaziçi Onur Yürüyüşü’ne katılan öğrencilerimiz gayri meşru biçimde atanmış rektör Naci İnci’nin çağrısıyla kampüsümüze giren kolluk kuvvetleri tarafından darp edilmiş, hukuksuz bir şekilde 70 öğrencimiz ve bir meslektaşımız gözaltına alınmıştır. Medyaya da yansıyan görüntülerde kolluk kuvvetlerinin ters kelepçe kullandığı, bir öğrencimizin başını polis otobüsüne vurduğu açıkça görülmektedir.

Bir yılı aşkın süredir barışçıl protesto haklarını kullanan öğrencilerimizin maruz bırakıldığı şiddeti,  bu şiddetin sorumlularından olan, farklılıklara ve temel haklara saygısı olmayan üniversite yönetimini kınıyoruz.

20 Mayıs 2022 günü kampüsümüzde yaşanan şiddetin hukuki çerçevede hesabını soracağımızı, takipçisi olacağımızı, üniversitemizin güven ve huzur ortamını bozan hiçbir uygulamayı hoş görmeyeceğimizi kamuoyuna saygıyla duyururuz.”

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.