ManşetEğitim

Boğaziçi’nde direnişin 460. günü: Can Candan görevine döndü

0

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenlerinin nöbetinin 315., Boğaziçi direnişinin 460. gününe gelindi. Basının alınmadığı, çevresinde polisin ağır silahlarla devriye gezdiği, her köşesinin kameralarla, özel güvenlik güçleri ve sivil polislerce denetlenmeye çalışıldığı, girişlerine yüksek demir parmaklıkların yerleştirildiği kampüste nöbetlerine devam eden akademisyenler burada bir basın açıklaması gerçekleştirdiler.

16 Temmuz 2021’de AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından atanan rektör Prof. Dr. Naci İnci tarafından görevinden alınan Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü Film Çalışmaları Programı öğretim görevlisi ve belgesel sinemacı Can Candan‘ın, 4 Nisan’da görevine geri döndüğüne değinilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Hak yerini buldu ve sevgili meslektaşımız Can Candan olması gerektiği gibi görevine geri döndü. Can hocamızın öğrencilerinin devam eden mağduriyetlerinin son bulması için bu dönem vermekte olduğu derslerinin resmi olarak tanınmasını talep ediyoruz.”

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği İlke ve Stratejileri

Açıklamada ayrıca Boğaziçi Üniversitesi’nin atanmış yönetimi tarafından üniversitenin internet sitesine eklenmiş olan ve AB projelerine başvurularda zorunlu tutulan “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği İlke ve Stratejileri” metnine de değinildi.

Metnin İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) senatosunun daha önceki bir tarihte hazırlamış ve duyurmuş olduğu bir belgenin birebir kopyası olduğu ortaya çıktı. Buna ilişkin olarak açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Kopyalamada, metnin bazı yerlerinde Enstitü ibaresi yerine Üniversite sözcüğünün yerleştirilmesinin bile ihmal edilmiş olduğu, her kurumun özel şartlarına göre hazırlanması gereken bu belgenin tamamıyla başka bir kaynaktan, atıfsız olarak alındığı görülüyor. Durumun akademisyenler tarafından fark edilmesi üzerine Naci İnci yönetimi, belgenin girişine metnin İYTE belgesine ‘dayandırıldığı’ konusunda bir not ekleyerek yapılan toptan alıntıyı tırnak içine alma girişiminde bulundu; yönetim üniversite içinden gelen açıklama taleplerine ise herhangi bir yanıt vermedi.”

‘Atanmış rektörlüğün lakayt iş görme pratiği, yalnızlığı ve çaresizliği’

“LGBTİ+ Kulübü’nün adaylık statüsünü kaldıran, Türkiye üniversiteleri arasında öncü konuma sahip Cinsel Tacizi Önleme Komisyonu’nu işlevsizleştirip ofis koordinatörü Cemre Baytok’u işten çıkaran yönetim, bu intihal girişimiyle üniversitemiz adına utanç verici bir adım daha atmış oldu” ifadelerinin kullanıldığı açıklamada konuya ilişkin olarak şunlar aktarıldı:

“Konunun uzmanı hocalarımızın daha önce hazırlamış olduğu cinsel taciz odaklı politika belgesinin dikkate alınmaması ve kurumumuzun toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda edindiği tüm birikimlerin yok sayılması, katılımcı yönetim anlayışına sırt çeviren atanmış rektörlüğün lakayt iş görme pratiğinin, yalnızlığının ve çaresizliğinin bir ifadesidir.”

Marmara Üniversitesi’nin Anadolu Hisarı Kampüsü’ne taşınma kararı

YADYOK sekreterliğinin bu hafta çalışanlarına göndermiş olduğu, 1 Ağustos 2022 itibarıyla Hazırlık biriminin Marmara Üniversitesi‘nden alınmış olan Anadolu Hisarı Kampüsü’ne taşınacağına dair açıklamaya dair ise şu ifadeler kullanıldı:

“Birim çalışanlarının taşınma konusundaki tüm çekincelerine, itirazlarına ve istişare taleplerine rağmen gönderilen bu buyurgan mesaj, mevcut rektörlüğün dayatmacı yönetişim anlayışının bir başka tezahürüdür. Öğrencilerimizin nitelikli bir dil eğitimi almasını mümkün kılan Hazırlık biriminin yok sayılarak, eğitim koşullarına, yurt ve lojman ihtiyaçlarına dair ciddi fizibilite çalışmaları yapılmadan alındığı anlaşılan bu karar, hocaların ve öğrencilerin yaşamlarına yapılmış ani ve keyfi bir müdahaledir, kabul edilemez.”

‘Patili dostumuzun hatırası her zaman bizimle olacak’

Açıklamada hayatını kaybeden Beşiktaş da unutulmadı:

“Bu hafta bültenimizi patili dostlarımızdan birini anarak sonlandırmak istiyoruz. 14 yıldır ortak bir yaşam alanını paylaştığımız, Güney Kampüs’ün sakinlerinden, nöbetlerimizin müdavimi, hepimizin Rasta’sını, namıdiğer Beşiktaş’ı bu hafta sonsuzluğa uğurladık. Hatırası her zaman bizimle olacak.”

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.