EğitimManşetTürkiye

Boğaziçi Üniversitesi’nde rektör protestosu -6 derecede de devam etti

0
Fotoğraf: Can Candan

Eski AKP milletvekili aday adayı Melih Bulu’nun Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanması üzerine başlayan protestolar soğuk havaya rağmen devam etti.

Üniversite dışarısından kurum özerkliğini hiçe sayarak rektör atanması protesto eden öğretim üyeleri Güney Kampüs’te Rektörlük Binası’na sırtlarını dönerek eylem gerçekleştirdi.

Boğaziçi Üniversitesi’nde öğretim üyesi Can Candan yaptığı paylaşımda havanın çok soğuk olduğunu ve hissedilen sıcaklığın -6 derece olduğunu belirtti.

‘Kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz’

Yapılan paylaşımda “Bir kez daha Rektörlük Binasına arkamızı döndük ve tekrarladık: #KabulEtmiyoruzVazgeçmiyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Öğretim üyeleri bugün 32’ncisini düzenledikleri protestolarda üniversite senatosunun 2012 yılında kabul ettiği ilkelerin tanınmasını istiyor. Bu ilkeler şu şekilde:

  • Üniversitelerin herhangi bir kişi ya da kuruluşun etki veya baskısına maruz kalmaması ve siyaset aracı olarak kullanılmaması, bilimsel ve toplumsal gelişim açısından vazgeçilmezdir.
  • Üniversitelerde karar alma yetkisinin demokratik yöntemlerle seçilmiş kurullarda ve akademik yöneticilerde olması özerklik için şarttır. Rektör, dekan, enstitü müdürü, yüksekokul müdürü, bölüm başkanı gibi akademik yöneticiler atamayla değil seçimle belirlenmelidir.
  • Üniversitelerin, özerk anayasal kurumlar olarak, akademik programlarını ve araştırma politikalarını öğretim elemanlarınca ve/veya üniversite kurullarınca kararlaştırılarak belirlemesi, bilimsel özgürlüğün ve yaratıcılığın şartlarındandır.

 

More in Eğitim

You may also like

Comments

Comments are closed.