EğitimManşetTürkiye

Boğaziçi Üniversitesi’nde atanmış yönetim Senato’ya el koydu

0
Fotoğraf: Can Candan

Boğaziçi Üniversitesi‘nde seçimle değil atanma yoluyla gelen yönetim üniversitenin karar mercii olan Senato’da yönetmeliklere aykırı bir şekilde mükerrer oy kullanarak çoğunluk sağladı.

23 Haziran Çarşamba günü gerçekleşen ve yaklaşık altı saat süren Senato toplantısı sonrasında açıklama yayınlayan akademisyenler seçimle gelen üyelerin haklarının gasp edildiğini söyledi.

Bir önceki senato toplantısı atanmış üyelerin mükerrer oy kullanma talebi üzerinde seçimle gelen üyelerin toplantıyı terk etmesiyle son bulmuştu. Dün gerçekleşen toplantı öncesinde öğretim üyeleri “#ÜniversiteneSahipÇık” diyerek kampanya başlatmıştı.

Mükerrer oyla Haluk Özener ÜYK temsilcisi seçildi

Akademisyenler tarafından yapılan açıklamada toplantının ilk aşamasında mükerrer oy konusunun görüşüldüğü ve atanmış yönetimin kararında direttiği belirtildi. Bunun üzerine Üniversite Yönetim Kurulu (ÜYK) temsilcisi seçiminde aday olan Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü müdürü Haluk Özener hariç tüm adaylar usulsüzlük sebebi ile adaylıktan çekildi.

Fotoğraf: Can Candan

Açıklamada “Özener’in yardımcısı kendisi yerine toplantıya katıldı ve hem Haluk Özener hem kendisi için oy kullandı” ifadeleri kullanıldı. Geri kalan dokuz senatörün ise bu koşullarda oy kullanmayacağını belirttiği aktarılan açıklamada “Kapalı oyla gerçekleşen bu usulsüz seçim neticesinde Haluk Özener, mükerrer oylarla ÜYK üyesi olarak gayrimeşru bir şekilde seçildi” denildi.

Hukuk fakültesi itirazları dikkate alınmadı

Açıklamaya göre senatonun gündemindeki Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) temsilciliği, İngilizce Yeterlilik Sınavı (BÜEPT) gibi konular da seçilmiş senatörlerin itirazlarına rağmen mükerrer oy kullanma yoluyla karara bağlandı.

Gündemdeki bir diğer madde de bir gecede akademisyenlerin ve öğrencilerin itirazlarına rağmen kurulan Hukuk Fakültesi’ydi. Bu konuda açılmış davalar olduğunu ve gündeme gelecekse bile önce rapor hazırlanması gerektiğini belirten seçilmiş üyelerin itirazları da toplantıda reddedildi.

‘Ülkenin geleceğinin gaspı’

Akademisyenler, atanmış üyelerin “Eğer buradan karar çıkmazsa biz hocayı istediğimiz gibi alırız” diyerek gerekirse YÖK’ün asgari kriterleri ile öğretim üyesi alınabileceğini söylediklerini aktardı.

Açıklamada “Bir kamu üniversitesi olan Boğaziçi Üniversitesi Senatosunun bu şekilde gaspı, bizler için sadece akademik özgürlük ve özerkliğin değil ülkenin geleceğinin gaspıdır” sözleriyle yaşananlara tepki gösterildi.

More in Eğitim

You may also like

Comments

Comments are closed.